Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sefastsson ska granska medier

Publicerad: 27 februari 2008, 19:09

Tankesmedjan Den nya välfärden vill starta en konkurrent till Pressombudsmannen. Den mutmisstänkte och sparkade TV4-journalisten Trond Sefastsson har fått ansvaret för projektet. – Det är som att göra en pedofil till daghemsföreståndare, säger kriminologen Leif GW Persson.


Trond Sefastsson vill ta upp konkurrensen med PO. Foto: Magnus Wennmann/Aftonbladet Bild

Patrik Engellau på tankesmedjan Den nya välfärden har tagit initiativ till att bilda en stiftelse som ska ha till uppgift att granska medierna.
– Vi vill hålla medierna under lupp och skapa en stiftelse som ska hålla ett kritiskt öga på medierna, säger Patrik Engellau.

Projektet går under arbetsnamnet ”Mediegranskarna”. Bakom projektet står också Olle Wästberg, generaldirektör på Svenska institutet och tidigare chefredaktör på Expressen samt ekonomijournalisten Olle Rossander.

Uppdraget att utveckla projektet har gått till den sparkade ”Kalla fakta”-reportern Trond Sefastsson.

Det pågår för närvarande en förundersökning mot Trond Sefastsson som misstänks för grovt mutbrott. Åklagaren beslutar om ett eventuellt åtal inom några månader. Trond Sefastsson nekar till brottsmisstankarna.

Flera medieprofiler som Resumé har talat med kritiserar nu Trond Sefastsson som medie-granskare, innan skuldfrågan har avgjorts.

Leif GW Persson tror först att det rör sig om ett skämt. Foto: Jens Gustafsson

Hårdast i sin kritik är kriminologen och författaren Leif GW Persson. Han tror först att det måste röra sig om ett skämt, men när han får klart för sig att uppgifterna har bekräftats av Patrik Engallau säger han:
– Det är befängt. Det är som att göra en pedofil till daghemsföreståndare, säger Leif GW Persson.

Varför är du kritisk till valet av Trond Sefastsson?
– Därför att han för egen vinnings skull grovt förbrutit sig mot varje etisk regel som gäller
för journalistik.

Men Trond Sefastsson är ju inte dömd.
– Nej, men jag har inte sett några förnekanden i sakfrågan, att han tagit emot pengar.  Att han skulle vara lämplig att sköta det här verkar fullkomligt uteslutet, säger Leif GW Persson.
Läs vad Jan Guillou, Anders Gerdin och PO Yrsa Stenius tycker om Trond Sefastsson som mediegranskare i veckans nummer av Resumés papperstidning.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.