Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Sefastssons uppdrag inte förenligt med journalistrollen"

Publicerad: 4 november 2008, 18:40

Trond Sefastsson skulle ha rapporterat sitt uppdrag för familjen till Kinna Bellander, som var aktualitetschef när Sefastsson tog sitt sidouppdrag. Det var den uttalade rutinen, enligt Bellander.


Jan Scherman. Foto: Hanna Teleman

I dagens förhandling i rättegången mot Trond Sefastsson var TV4:s vd Jan Scherman och förre aktualitetschefen Kinna Bellander kallade som vittnen.

TV4:s vd Jan Scherman bekräftade i praktiken de uppgifter som Kalla Fakta-chefen Fredrik Lundberg och programdirektören Göran Ellung lämnat i tidigare vittnesförhör.

Även han benämnde polismannen Olle Liljegren enbart som uppgiftslämnare, med hänvisning till källskyddet.

Hans beskrivning av den så kallade Operation Domedag avvek heller inte från Lundbergs och Ellungs tidigare versioner.

Scherman beskrev i huvudsak Liljegrens uppgifter som otydliga, med felaktiga inslag, och han sa sig ha blivit stärkt i den uppfattning  när han senare fick beskrivet för sig hur ”uppgiftslämnaren” jobbade.  

Han berättade också att han i jämförelse inte hittat något i Trond Sefastssons version som tydde på att han ”for med osanning”.
Advokat Peter Ahltin frågade senare om Sefastssons uppgift om att TV4 också betalade ut ”svarta pengar” var riktig.
– Det är inte korrekt svarade, svarade Scherman och underströk samtidigt att den uppgiften inte varit aktuell i hans samtal med Sefastsson.

Åklagaren ställde även frågor om avtalen som TV4 ingått med Sefastsson och på vilka grunder de avslutade samarbetet.
Scherman beskrev en time out som övergått till en formell uppsägning av avtalet, med ett innehåll som båda parter varit överens om.
Ärendet hade också utvecklats till en styrelsefråga, som ordföranden Daniel Sachs engagerat sig i.

Jan Scherman var också tydlig med att Sefatssons uppdrag för familjen inte varit förenligt med journalistrollen.
Han fick också frågan från åklagaren Malin Palmgren om varför TV4 motarbetat utredningen i vissa skeenden.
Det avfärdade Scherman som ett subjektivt påstående.

När Palmgren preciserade frågan till just de avtal som gällde Sefastsson, förklarade Scherman att TV4 av principiella skäl alltid övervägde noggrant innan bolaget lämnade från sig sekretesskyddade uppgifter om medarbetare.

Till skillnad mot åklagaren ansåg Scherman att TV4 agerat både öppet och samarbetsvilligt under utredningen.

Jan Scherman passade inledningsvis också på att tillbakavisa uppgifter i förundersökningen om att han skulle ha dunkat huvudet i bordet när han första gången konfronterades med anklagelserna mot Sefastsson.
– Jag lutade mig bara framåt, förklarade Scherman för rätten.  

Förra aktualitetschefen Kinna Bellander, som var Seafstssons högste chef under den period som åtalet avser, var förhörd via telefon.  
Hon förklarade att det redan hösten 2004 funnits rutiner för att rapportera sidouppdrag som kunde komma i konflikt med TV4:s trovärdighet.

Bellander uppgav bland annat att det skickats ut en anvisning i ett veckomejl till samtliga berörda på aktualitetsavdelningen.

Och det var ingen tvekan om att Sefastssons sidouppdrag för familjen var just ett sådant fall som skulle ha behövt ett godkännande av henne, förklarade hon. 

Gunnar Falk, Sefastssons advokat, pressade Bellander på hur noga rutinerna dokumenterats.

Han konstaterade bland annat att några sådana begränsande villkor inte fanns med i uppdragsavtalet och att ingen av de tidigare TV4-cheferna sagt något om skärpta rapporteringsrutiner redan 2004.

I en avslutande så kallad personalia fick Trond Sefastsson berätta om hur avslöjandet hade påverkat hans företags verksamhet det senaste året.

Sefastsson beskrev en verksamhet som kraftigt minskat i storlek. Han uppgav bland annat att han under första halvåret i år endast fakturerat 100 000 kronor.
Tidigare år hade hans företag omsatt "miljonbelopp".

Sefastsson förklarade att han räknade med verksamheten skulle påverkas så länge den juridiska processen mot honom pågick.
 I det scenariot räknade han även med en överklagan till Hovrätten och Högsta Domstolen.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.