Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sharps nya sol-mobil är som att köra Prius

Publicerad: 20 maj 2009, 11:32


Ämnen i artikeln:

Olle LidbomPrylkultur

Videomaxat hos nya Pentax
För digitalkamerorna sker det inte några stora tigersprång på utvecklingssidan – snarare små små förbättringssteg med större och smartare bildsensor (ungefär; den digitala motsvarigheten till den analoga filmen) – som ger bättre kvalitet oavsett antalet megapixlar. Däremot har en funktion blivit allt vanligare det senaste året: möjligheten att filma högupplöst film, så kallad hd-video. Pentax kommande systemkamera K7 är inget undantag som med sin 15 megapixel-systemkamera ska fajtas med Canons hyllade 5D Mark II.

Proffsumenter i Sonys sikte
Sony inte riktigt fått grepp om de kräsna systemkamera-fotograferna, utan har siktat in sig på semesterfotografer som inte "fotograferar" utan bara "knäpper kort". Med andra ord har det varit flest kompaktkameror från Sonyfabriken. Nya systemkamera-satsningen i serien Alpha (230, 330 och 380) är byggd med gamla Sony-målgruppen i sikte: det är varken särskilt dyra (strax över 5000 kronor) eller avancerade kameror, men specifikationerna känns habila. Och glädjande nog funkar även SD-minneskort vid sidan om Sonys egna Memory Stickformat. Kameran kommer i juli.

Skarp solenergi
Sharp försöker göra för mobiltelefonerna vad Toyota gjorde för bilbranschen med sin modell Prius. Sharp-modellen Hybrid 936H kommer i höst och har en stor solpanel som för varje 10 minuter solsken laddar upp batteriet med 1 minuts samtalstid eller 2 timmars standby. I övrigt är det en rätt ordinär mobiltelefon som når japanska marknaden i augusti.

Transformering
Nostalgivågorna sköljer över mig när usb-pinnen med Transformers-katten Ravage nu börjar produceras. Nu väntar vi bara på usb-pinnar i form av He-man, plastindianer och Garbage Pale Kids. Sedan tror jag att världen har fått alla tänkbara varianter av usb-minnen, tack...

Skärmlös charm
Det drar ihop sig för lansering av tangentbodet med inbyggd skärm, Asus Eee Keyboard. Under tangenterna döljer sig en hyfsat kraftfull dator som kör Windows XP. Femtums-skärmen är tryckkänslig och den som tycker att skärmen är för liten kan koppla in datorn till skärm med den hdmi-utgången. Det sistnämnda är oväntat hi tech för en så liten dator, där hdmi-tekniken ger bra digital kvalitet både för ljud och bild. Att Asus-modellen dessutom går att köpa med trådlös hdmi plussar på hitech-faktorn.

Sober missionär
Nokias stora framgång har delvis berott på de billiga men mycket habila modeller som såldes i enorma mängder i Östeuropa och på omogna marknader i Asien. Det missionerade dessutom Nokias varumärke och fick finländarna att bli en världsaktör. Nu gör man ett nytt försök med tre billiga 3G-modeller, där Nokia 2730 känns som den mest spännande. Här finns radio, hörlursuttag och 2-megapixel-kamera för dryga tusenlappen bakom ett förvånansvärt snyggt och sobert skal.

... och så lägger vi Stocktwits till raden av nya tjänster som utnyttjar det ständiga tjattret på Twitter. Genom att sålla ut de inlägg som handlar om amerikanska börsbolag är Stocktwits tänkt att ge insikt och överblick på snacket om börsbolag.

Olle Lidbom

Ämnen i artikeln:

Olle LidbomPrylkultur

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.