Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sida försvarar upphandlingen

Publicerad: 9 april 2010, 09:34

Sidas upphandling av tidningen Omvärlden får hård kritik. Biståndsorganisationens presschef Anette Widholm Bolme är gift med Petter Bolme på Global Reporting som tog hem uppdraget tillsammans med Arena.


Ämnen i artikeln:

ArenaSida

Tidningen Omvärlden ges ut av Sida.

Global Reporting har sedan länge omfattande uppdrag åt Sida, bland annat med att producera informationsmaterial.
Men Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo förnekar jäv:
– Anette Widholm Bolme har ingen chefsposition och därför inte deltagit i avgörandet, som skötts av upphandlingsenheten och mig. Hon har inte vetat mer om anbuden än vilken medborgare som helst.

Enligt uppgift från flera källor ingår i Arenas upplägg att Anette Widholm Bolme ska få arbeta med tidskriften Omvärlden i framtiden?
– Det stämmer absolut inte, det kan jag dementera, säger Joachim Beijmo.

Men är det inte besvärande att hon är gift med en av anbudsgivarna?
– Nej, Petter Bolme ska inte jobba med det redaktionella.

Kan verkligen Global Reporting förena informationsuppdraget åt Sida med att göra en självständig och Sidakritisk tidning?
– De är ju inte huvudansvariga, utan ingår i ett konsortium med Arena. Vi har gjort bedömningen att de klarar att separera uppdragen.

Det var i förra veckan som upphandlingen av Sidas tidskrift Omvärlden avgjordes. Tidningens ska läggas ut på entreprenad för att få en fristående ställning och bli kommersiellt självbärande. Valet föll på vänstergruppen Arena i samarbete med frilansfirman Global Reporting.

Arena har täta band till LO och sponsras även av kommunaltjänstemännens fackförbund SKTF samt pr-byrån Prime. Nyligen fick Arena 4,5 miljoner kronor från LO för att bygga upp sin dagliga nyhetssajt inför valet.

Riksdagsman Henrik von Sydow kallar upphandlingen av Arena ”ett absurt och försenat aprilskämt”?
– Han borde lära sig lagen om offentlig upphandling först. Vi är skyldiga att tillämpa likabehandlingsprincipen och beakta anbud från alla aktiebolag, oavsett vem som äger dem.

Vad betyder det att kundtidningsföretaget A4, som förlorade upphandlingen, har överklagat?
– Om Förvaltningsrätten beslutar att pröva överklagandet kan upphandlingen bli försenad några månader. Men vi är varken förvånade eller oroliga.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

ArenaSida

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.