Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sidamygel med Fojo

Publicerad: 3 augusti 2010, 12:18

Sida misstänks rigga upphandlingen av journalistutbildning i Vietnam för att passa Fojo i Kalmar. För att hålla utländska konkurrenter borta krävs att utbildarna ska vara svenskar. Redan innan upphandlingen var känd skrev Fojos projektledare om ”stora möjligheter” att fortsätta tjäna pengar i Vietnam.


Ämnen i artikeln:

Sida

Skattefinansierad research till Anneli Ewers bokprojekt.Faksimil, krognota och Anneli Ewers. Foto: Mattias Johansson/Östran.

Fojo är ett statligt institut under Linnéuniversitetet i Växjö. Det startades på 1970-talet av socialdemokraternas legendariske finansminister Gunnar Sträng, som ansåg svenska journalister var okunniga. I fjol fick Fojo 9,3 miljoner kronor i statligt anslag.

Men de stora pengarna kommer från Sida, som i slutet av 1990-talet började anlita Fojo för utbildning av utländska journalister som en del av demokratibiståndet. Sedan dess har Fojo fått 121 miljoner kronor av skattemedel från Sida.

Stödet till den kommunistiska diktaturen i Vietnam är omstritt. Fojo har i tolv år hjälpt enpartistaten att utbilda journalister, men uppdraget löpte ut i våras.

Resumé avslöjade då att Fojochefen Annelie Ewers utan upphandling anlitat sin man James Lindgren Downing, vars firma under tolv år fått projektledaruppdragen i både Vietnam och Palestina. Närmare tio miljoner kronor av skattemedel har gått till Jim Downing Productions. Linnéuniversitetets tak för uppdrag utan upphandling är 287 000 kronor.

Resumé granskade makarna Ewers/Downings samtliga reseräkningar, fakturor och kvitton för de senaste tio åren. En avsevärd del hänför sig till projektet i Vietnam. 2008 gav Fojochefen Annelie Ewers ut kokboken ”Kök i Hanoi” med ”en initierad restaurangguide till Hanoi” och i fjol medverkade hon i Expressen Söndag med sina tips om ”Bra restauranger i Hanoi”.

Nu vill Sida finansiera bygget av ett vietnamesiskt center för medieträning under åren 2010 - 2013. Upphandlingen av konsulter har gjorts i sommar och anbudstiden gick ut i går.

I förra veckan avslöjade tidningen Östran i Kalmar att anbudet riggats för att passa Fojo genom att samtliga konsulter måste kunna tala svenska till de vietnamesiska journalisterna.

Genom Sidas krav på svenskhet i det internationella biståndet hålls Fojos större utländska konkurrenter borta. Bland de högst kompetenta finns bland annat Radio Netherland Training Center, BBC och Deutsche Welle Acadamie.

Banden mellan likaledes statliga Fojo och Sida har tidigare väckt irritation, bland annat hos Sveriges Radio, som har Sidas uppdrag att utbilda vietnamesiska mediechefer. Fojo gick i våras till domstol för att få upphandlingen hävd, men förlorade även där.

Och redan den 29 januari förutspådde Fojos olagligt upphandlade projektledare James Lindgren Downing det ännu inte offentliggjorda Sidauppdraget i ett mail till sina medarbetare:

”Kamrater!

Våra 12 års verksamhet i Vietnam fick spets, en jättesuccé. Det var nästan så att ögonen tårades.

Det finns en stor möjlighet att vi kan jobba ytterligare tre år i Vietnam med att hjälpa våra vänner bygga upp ett vietnamesiskt Fojo. Beslut härom lär komma till sommaren.”

Därefter beskriver han sorgen över att besöka ”alla platser, krogar för kanske sista gången” och undertecknar mailet med ”Jim Dow Ninh”.

Eftersom anbudstiden för ”svenskuppdraget” gick ut i går har Resumé försökt få uppgifter från Sida om antalet anbudsgivare:

– Ärendet är helt sekretessbelagt tills beslut är taget, säger pressekreteraren Tove Wennergren.

Beslutet kommer att avgöras av det vietnamesiska informationsministeriet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sida

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.