Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SJ-chef kallade ensamkommande "barnlajvare" – lämnar sitt uppdrag

Publicerad: 13 juli 2018, 12:26

SJ-chefen lämnar sitt uppdrag efter att ha kallat ensamkommande för "barnlajvare". "Det är någonting jag ångrar djupt, det är ett nedsättande begrepp", berättar han för Resumé.


Ämnen i artikeln:

SJ

För en dryg månad sedan fick den höga chefen lämna sitt uppdrag. Enligt Monica Berglund, stf kommunikationsdirektör på SJ, hade mannen gett uttryck för värderingar som gjorde det omöjligt för honom att fullfölja sitt uppdrag.

– SJ har mycket tydliga värderingar och kundlöftet till SJs resenärer är: Vem du än är, vart du än ska. Våra värdeord pålitlig, enkel, mänsklig och härlig ska genomsyra hela SJs verksamhet och vårt agerande, både internt och externt, säger hon till Resumé.

Mannen själv menar att en artikel i ETC med felaktiga uppgifter om honom börjat få spridning internt, varpå han känt att det var det "minst dåliga" alternativet att lämna arbetsplatsen. Sedan mannen sa upp sig har han varit arbetsbefriad från sina uppgifter.

– Det hela grundar sig i tidningsartikeln där de vridit och vänt på mina citat och ibland gett en diametralt motsatt bild av vad jag menade. Artikeln spred sig internt och jag gjorde bedömningen att det skulle bli svårt att förklara vad jag verkligen står för, berättar mannen för Resumé.

Mannen erkänner dock till att ha använt ordet "barnlajvare" i samband med en Facebookdiskussion om de 9 000 ensamkommande som gavs möjlighet till omprövning av asylbeslutet.

"Knappast. Barnlajvare utan skyddsskäl som kostar miljarder. Jag kan tänka mig andra sätt att använda pengarna", skrev mannen i diskussionen.

– Det är någonting jag ångrar djupt, det är ett nedsättande begrepp.

Om du själv menar att du blivit felciterad och att du inte står bakom uttalandena, varför anser du inte att du kan förklara dina verkliga ståndpunkter?

– Det kunde naturligtvis varit ett alternativ men jag har kommit fram till att det här blir det bästa på lång sikt. SJ är en stor organisation och rykten färdas snabbt.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

SJ

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.