Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SJF-ordförande vill att Fichtelius granskas

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

SVT är i dag ett kluvet företag: Erik Fichtelius försvarare i chefsrummen står mot kritiker och sanningssägare. Och SJF:s ordförande Agneta Lindblom-Hulthén hoppas att Fichtelius anmäls till Yrkesetiska nämnden.


En grupp tunga politiska reportrar och kommentatorer har bekräftat och kritiserat Erik Fichtelius hemliga "megafonavtal" med statsminister Göran Persson: förre Aktuelltchefen Stig Fredriksson, reportern Elisabet Höglund, Rapports politiske kommentator K-G Bergström, Rapports nyhetsankare Claes Elfsberg och Aktuellts politiske reporter Mats Knutsson.I går fick de en öppen utskällning i vd Christina Jutterströms veckobrev: deras frispråkighet skadar SVT, hotar högste chefen.Erik Fichtelius försvaras däremot av cheferna i rakt nedstigande led: vd, chefen för nyheter och fakta Eva Hamilton och Aktuelltchefen Helena Stålnert.Eva Hamilton förnekar att Erik Ficktelius inte haft ett särskilt förhållande till socialdemokraterna:- Han har haft kontinuerliga samtal med samtliga partier. Jag vet att han så sent som för några veckor sedan intervjuade en annan partiledare. Och om vi haft en moderat statsminister hade han gjort en dokumentär om honom.Har han haft liknande hemliga avtal med någon annan politiker?- Såvitt jag kan tolka Erik finns det inga liknande avtal.Hur ser du på Christina Jutterströms angrepp mot de anställda som kritiserat Fichtelius?- Jag tror aldrig att vi kan säga åt våra journalister att inte ge uttryck för sin uppfattning och det tror jag inte Christina menar heller.Är det bra att de kritiserar SVT?- De är i sin fulla rätt.SVT:s journalistklubbsordförande Kenneth Sundin är också kritisk till Fichtelius metod:- Jag tycker att dokumentärprojektet kunde ha genomförts öppet. Vi är för största möjliga öppenhet.Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén är förvånad över SVT:s hantering av hela affären:- Märkligt att ett public serviceföretag som SVT skriver hemliga avtal med makthavare. Om vi inte kan diskutera det här öppet och sansat blir affären till skada för alla granskande journalister.- Ansvaret för Fichtelius tabbe ligger hos cheferna, det är klart att de försvarar sig nu. Men en högljudd debatt i svart och vitt leder sällan någon vart.- Därför tycker jag att det vore bra med en anmälan till Yrkesetiska nämnden, så att den kan göra ett principuttalande.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.