Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sju saker som iPhone dödat på sju år

Publicerad: 10 januari 2014, 14:17

Iphone fyller sju år och har förändrat världen för alltid

KRÖNIKA. När Steve Jobs presenterade iPhonen för första gången på Mac World i januari 2007 så räknade han med att ha en procent av mobiltelefonmarknaden ett år senare. I dag har iPhone nästan 13 procent av den globala marknaden, men framför allt så har den revolutionerat vår syn på vad en telefon är.


Ämnen i artikeln:

IphoneApple

På vägen dit har den dessutom slagit ut ett antal fenomen som vi hade vant oss vid. Här är sju saker som dött på grund av smartphonen:

Papperstidningsläsandet i lokaltrafiken

FOTO: Jonas Eltes

I begynnelsen var kvällstidningen, sedan kom Metro men nu är det smartphonen som helt dominerar uppmärksamheten för kollektivresenärerna. Det lyssnas, läses, spelas och pratas och de som sitter och läser papperstidningar på väg till och från jobbet kan nu mer räknas på ena handens tumme.

Den enkla digitalkameran

En gång i tiden var Canons IXUS den coolaste kameran man kunde ha i fickan. Nu ligger de enkla digitalkamerorna och skräpar i byrålådor runt om i landet och ingen orkar ha en kamera som inte ens kan ladda upp bilder på Instagram.  

MP3-spelaren

När iPod lanserades revolutionerade den musikvärlden och gjorde piratnedladdning till ett begrepp. Men det visade sig att MP3-spelarens tid på jorden skulle bli blott en blinkning. Efter smartphonerevolutionen är marknaden för den lilla portabla spelaren i stort sett utraderad. 13 år efter premiären är det svårt att övertyga någon om varför den behövs.

Väckarklockan

För tjugo år sedan var det tre saker man var tvungen att skaffa när man flyttade till sin första lägenhet: telefonabonnemang, prenumeration på morgontidning och en väckarklocka.  Hur skulle man annars komma upp på morgnarna? Idag är det svårt att förstå varför man behöver en fristående apparat vars enda funktion är att få sovande att vakna.

Transistorradion

Att lyssna på radio var som helst var drömmen när Texas Instruments och I.D.E.A. tillsammans skapade den första transistorradion för konsumentbruk 1954. 60 år senare har alla smartphoneanvändare världens alla radiostationer i handen. Och när de analoga sändningarna släcks ner i Sverige om några år kan din gamla apparat möjligen användas som dörrstopp  

Den tryckta vägkartan

Kartor är snygga, men handen på hjärtat: är det inte förbaskat skönt att slippa kämpa med att försöka vika ihop en kvadratmeter stor vägkarta i en trång bil? Med GoogleMaps tillgänglig i mobilen får du dessutom reda på hur långt du har kvar, exakt var du är och var närmaste vägkrog ligger.  

Bordsskick

FOTO: Björn Elgstrand

Det fanns en tid då det faktiskt kunde uppstå pinsamma tystnader i sällskap som åt tillsammans restauranger. I dag kan vi alltid fly till Facebook, Twitter eller Omni när vi inte har något att säga varandra. Tystnaden är inte längre pinsam, den är ett tillfälle att se vad andra vänner håller på med. Tyvärr har det skett på bekostnad av det artiga i att vara här och nu med sitt sällskap.

Fotnot: Krönikan är en fri tolkning av texten ”Happy Birthday iPhone” i Huffington Post.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

IphoneApple

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.