Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skattesmäll för stjärnfotograf

Publicerad: 16 januari 2009, 10:47

En av Sveriges mest välrenommerade reklamfotografer har åkt på en rejäl skattesmäll.
Detta efter att han har sålt sitt bolag till sig själv för 100 000 kronor.


Skatteverket har slagit ner på affären som fotografen gjort. Han har tidigare bedrivit sin verksamhet i ett svenskt aktiebolag. Bolaget var mycket framgångsrikt. Omsättningen steg stadigt. Under det räkenskapsår som sträckte sig från maj 2006 till april 2007 omsatte bolaget 6,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på hela 2,4 miljoner.

Men i september 2006 såldes bolaget. Det borde ha gett fotografen, som jobbar för några av Sveriges största annonsörer, en rejäl slant. Men köpeskillingen blev blygsamma 100 000 kronor.

Köparen var ett bolag registrerat på Cypern. Nu har Skatteverket gått igenom affären och konstaterar att ägaren av det cypriotiska bolaget är samma fotograf som ägde aktiebolaget. Efter försäljningen delade det svenska bolaget ut 6,8 miljoner kronor till det cypriotiska bolaget.

Skatteverket skriver i sitt beslut att marknadsvärdet av det svenska aktiebolaget var väsentligen högre än vad som betalades. Efter granskningen har skatteverket beslutat att höja fotografens inkomst under 2006 med 4,5 miljoner kronor. Han ska dessutom betala ett skattetillägg på 40 procent.

Inkomsten av kapital höjs rejält med närmare 5 miljoner kronor. Även för denna inkomsthöjning blir det ett skattetillägg.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.