Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skjuten man i Tensta var tidigare SVT-medarbetare

Publicerad: 19 september 2017, 05:36

Mannen som sköts i Tensta under söndagskvällen hade tidigare arbetat för SVT.

Foto: Vkem / Creative Commons

Mannen som sköts i Tensta under söndagskvällen var tidigare SVT-medarbetare, Google försöker blidka EU, Facebook-anställda inte förberedda på rysk propaganda och kritikstorm mot Sean Spicer. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

FacebookViggo CavlingSVTMorgonsvepetGoogle

Skjuten man i Tensta var tidigare SVT-medarbetare

Under söndagskvällen sköts en ung man i Stockholmsstadsdelen Tensta i benet. Nu berättar SVT att mannen tidigare varit anställd som researcher hos dem.
– Han har varit anställd hos oss från att vi öppnade Rinkebykontoret fram till april-maj i år. Han är inte bara en tidigare medarbetare, utan en vän också. Så det är klart att det är jobbigt, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef för SVT-nyheter Stockholm.

Det är ännu oklart om skjutningen har någon koppling till mannens arbete på SVT. En förundersökning om grov misshandel är inledd men Polisen söker fortfarande efter en eller flera gärningsmän.

Facebook-moderatorer: Facebook förberedde inte oss på att hitta rysk propaganda
Tidigare i augusti berättade Facebook att rysk propaganda till ett värde av cirka 100 000 dollar hade spritts på plattformen inför det amerikanska presidentvalet 2016. Facebook ville dock inte svara på några ytterligare frågor kring ärendet, varken om deras rutiner eller om vilka dessa annonser riktats mot. Nu berättar fyra före detta Facebook-anställda för The Verge om hur processen för en annonsgranskare går till. Enligt de tidigare Facebook-anställda gick de igenom tusentals annonser varje dag och att systemet var "byggt kring snabbget snarare än nyans" och att de inte utbildades i hur de skulle upptäcka propaganda.

Google låter konkurrenter visas genom auktion
Google och moderbolaget Alphabet blev nyligen bestraffade med den högsta bot, 2,4 miljarder euro, EU någonsin utfärdat. Google missgynnade andra shoppingtjänster via sökverktyget till förmån för sitt eget Froogle och Google shopping. Nu försöker Google blidka EU genom att låta konkurrenter visas på sökfunktionen via auktioner, det uppger Reuters.
I ett förslag som skickades till Europakommissionen den 29 augusti berättade Google att konkurrenter fick buda för att hamna på Googles shoppingdel "Product Listing Ads".

Enligt källor till Reuters har förslaget inte landat i god jord hos varken EU eller Googles konkurrenter. Om inte Google frivilligt vill dela upp de allmänna och specialsök-funktionerna så kommer införandet av det nya systemet bara skapa ytterligare hinder för en jämbördig marknad, berättar en Google har till den 28 september på sig att åtgärda konkurrensproblemen innan man kan tvingas betala fem procent av sin dagliga globala vinst i böter till EU.

Viggo Cavling: Det finns inga sociala medie-experter
Breakits krönikör, och Resumés tidigare chefredaktör, Viggo Cavling menar att det inte finns något som stör honom mer än personer som kallar sig sociala medier-experter.

"Sociala medier är ett så pass nytt fenomen att det inte finns några experter än. Och inte blir det lättare av att Google och Facebook ständigt uppdaterar sina algoritmer och sökvägar. Mänskligt beteende är trots allt fortfarande ohyggligt svårt att förutse" skriver han och jämför Instagram med minimalistisk konst och abstrakt poesi samt att de som säger sig ha koll är lika kunniga som astrologer och medium. Cavling avslutar dock med att avslöja att det är avundsjuka som döljer sig bakom hans känslor.

Sean Spicers närvarande vid Emmygalan får massiv kritik
Under söndagsnatten svensk tid gick den amerikanska Emmygalan, där världens bästa tv-produktioner prisas, av stapeln. Ett av de i efterhand mest uppmärksammade inslagen under galan var att Donald Trumps tidigare pressekreterare Sean Spicer gästspelade. Spicer gjorde sig under en tid ökänd för att envist ha hävdat att Donald Trumps installationstal var det mest välbesökta någonsin, ett påstående som sedermera födde uttrycket "alternativa fakta". The Guardians Jessica Valenti menar att inga applåder kommer göra Spicer oskyldig och frågar sig varför det bara tar 54 dagar för allmänheten att förlåta en man som förringat förintelsen och fört krig mot den öppna pressen. Washington Posts Jennifer Rubin menar att Spicer förde ett krig mot en objektiv sanning och gång på gång valde att ljuga för den man som anställd honom – Donald Trump.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.