Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Skolboksexempel på dålig kriskommunikation"

Publicerad: 25 juli 2017, 11:12

Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander samt pr-konsulten Paul Ronge.

Pr-experter sågar regeringens kriskommunikation under den pågående it-skandalen. "De har låtit sig styras av media sedan dag ett", menar Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander.


Ämnen i artikeln:

RegeringenPatrik WestanderStefan LöfvenWestanderKriskommunikationPaul Ronge

Den 6 juli avslöjade SVT Nyheter och nyhetsbyrån Siren att Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren i hemlighet utretts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter till icke säkerhetsprövad personal i Tjeckien och Serbien. Bland uppgifterna fanns bland annat hela Sveriges körkorts- och fordonsregister inklusive uppgifter om militära fordon.

Maria Ågren fick gå från sin tjänst redan i januari 2017 med motiveringen att det rådde oenighet mellan henne och regeringen. Stefan Löfven har sedan dess bekräftat att misstankar mot Ågren fanns redan vid tiden för hennes avsked.

Sedan dess har både inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelat att de kände till uppgifterna men att de inte meddelat varken informationsminister Anna Johansson (S) eller statsminister Stefan Löfven.

Nu sågas Regeringens kriskommunikation av ledande pr-experter.

– Regeringens hantering av skandalen är ett skolboksexempel på dålig kriskommunikation, menar Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander. De har varit på defensiven sedan dag ett, agerat alldeles för långsamt och låtit sig styras av medierapporteringen. Infrastrukturminister Anna Johansson har under två veckor misslyckats med att förklara och skapa tydlighet i vad som verkligen har hänt.

Patrik Westander menar vidare att det är en gåta varför Regeringen inte agerat tidigare än vad de gjorde.

– Regeringen bedöms inte bara utifrån den kris som inträffat utan minst lika mycket utifrån hur man hanterat den och Anna Johansson har gjort en rad misstag. Hon har själv förminskat problemen med it-skandalen och skyllt informationsbristen på en tidigare medarbetare. Transportstyrelsens styrelseordförande fick dessutom sitta kvar på sin post alldelles för länge. För regeringen är det här allvarligt eftersom att en usel kriskommunikation signalerar bristande regeringsduglighet.

Pr-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge berättar att hanteringen gett en känsla av att regeringen hoppats på att situationen ska blåsa över.

– Det ger en väldigt otrevlig känsla av mörkning. Jag har väldigt svårt att förstå att man inte informerar de ansvariga ministrarna. De ska självklart inte utöva ministerstyre men man måste klara av att underrätta varandra, berättar han för Resumé.

Ronge påpekar dock att Maria Ågrens avsteg från lagstiftningen för honom är det mest allvarliga med it-skandalen.

– Att man gör avsteg från lagstiftningen är ren orwellianska för att bryta mot lagen. Det är lätt att dra paralleller till Trump i USA där det pratas om att han ska benåda sig själv efter kontakterna med Ryssland.

De båda experterna menar att Regeringen genom att ha agerat såpass långsamt låtit skandalen kontrolleras av media och opposition.

– Hela hanteringen är mycket märklig, säger Paul Ronge. Hittills har de bara lyckats hälla bensin på fyrverket.

Först under gårdagen avbröt Stefan Löfven sin semester för att under en presskonferens uttala sig i frågan.

– Det finns omständigheter som har gjort det svårt för Regeringen att lägga alla kort på bordet. Öppenhet är oerhört viktigt i all kriskommunikation och kan man inte vara det blir det desto viktigare med snabbhet och ansvarstagande. Men det har man inte heller lyckats med. Statsministern borde självklart ha avbrutit sin semester tidigare och och under gårdagens presskonferens poängterat sitt personliga ansvar för de senaste veckornas kommunikationshaveri. Med det sagt tycker jag han gjorde en godkänd insats när han väl klev fram, säger Patrik Westander.

Varför dröjde det så länge innan Stefan Löfven kommenterade ärendet?

Det vanliga när man råkar ut för ett mediedrev är att man drabbas av tunnelseende och tänker att det snart blåser över. Historiskt brukade man prata om att kvällstidningarna har material för tre dagar, men den här situationen har bara accelererat fram till att Löfven kommenterade saken. När regeringen väl låtit media och oppositionen hålla i taktpinnen så länge är det svårare att återta kontroll över situationen. Hade presskonferensen inträffat en vecka tidigare så hade statsministern gjort det betydligt lättare för sig.

Patrik Westander tror dock att regeringen i och med presskonferensen återtagit en del av kontrollen samt att några misstroendevotum eller ministeravgångar inte kommer att ske.

– Det är sannolikt inte så intressant för oppositionen att ta över regeringsmakten med det rådande parlamentariska läget och bara ett drygt åt kvar till nästa val, förklarar han.

Hur ser du på Stefan Löfvens uppmärksammade uttryck "Det råder en traditionell förvaltningskultur i Sverige" angående bristen på information?

Om Stefan Löfven i stället hade valt formuleringen att "det råder tydliga ansvarsförhållanden inom regeringskansliet" och pratat om vikten av just detta tror jag att han i högre grad hade stängt dörren för ytterligare kritik, avslutar Patrik Westander.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.