Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skönhetsklinik hotas med vite – gjorde reklam om botox

Publicerad: 25 maj 2022, 11:41

Foto: Robert Daly

Läkemedelsverket bedömer att en skönhetsklinik har gjort reklam för botox och andra läkemedel, och utfärdar hot om vite.


Ämnen i artikeln:

NyheterLäkemedelsverketReklam

Läkemedelsverket bedömer att bolaget bakom skönhetsklinikerna Lifetime clinic har marknadsfört botox och annat receptbelagt läkemedel på nätet, något som är förbjudet enligt läkemedelslagen. Om förbudet överträds kommer bolaget att tvingas till vite om 500 000 kronor per överträdelse. 

Enligt Läkemedelsverkets beslut är marknadsföringen på webb, Instagram och Facebook fokuserad på produkterna snarare än behandlingen. I beslutet skriver man: 

Läkemedelsverket ifrågasätter inte bolagets avsikt att marknadsföra behandlingar. De aktuella läkemedlen utgör emellertid en så dominerande del av innehållet att Läkemedelsverket gör bedömningen att marknadsföringen avser läkemedel. Som marknadsföringen är utformad är det inte möjligt att separera marknadsföring av behandlingen från marknadsföring av läkemedlet.

Enligt beslutet finns det ett tydligt reklamsyfte med att visa positiva omdömen och försäkran om att produkterna är säkerhetsprövade, samt bilder på unga attraktiva personer.

Bolaget informerades om reglerna redan i februari, men reklamen låg kvar efter detta, vilket föranleder Läkemedelsverkets beslut.

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.