Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skräckscenario varnar för terrordåd i Almedalen

Publicerad: 28 juni 2015, 09:52

Erik Lewin kan ämnet, han har mer än 25 års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete.

Foto: Mattias Bardå

På mindre än en timme har Almedalen fallit i terroristernas händer. Säkerhetsexperten Erik Lewin målar upp skräckscenariot i en thriller – med målet att påverka politiker, myndigheter och allmänhet.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenTerrorattackBoktips

En grupp tungt beväpnade män tar sig in i Visby. Ingen lägger märke till dem och inga säkerhetskontroller har gjorts. Innanför ringmuren minglar och möts landets högsta politiker, näringslivstoppar och ÖB med journalister och allmänhet. Men folkfesten avbryts av den välplanerade terrorattacken. På mindre än en timme har terroristerna tagit kontroll över området, och tagit alla – inklusive statsministern – som gisslan.

Hur realisiskt är ett sådant scenario?

– Det är en roman. Jag drar på det lite extra. Men vi ser ju i dag hur det säkerhetspolitiska läget försämras, att hemvändare från Syrien och Irak men även från Ukraina har riktiga stridskunskaper. Vi har dem här; högerextrema och fundamentalister. Frågan är om det finns någon som kan leda dem. En så stor operation kräver kunskap, säger Erik Lewin, som har skrivit boken ”Almedalen faller”.

Erik Lewin har mer än 25 års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Han rekryterades till Sveriges hemliga elitförband SIG när det startade och var med när det byggdes upp, bland annat på plats i forna Jugoslavien. Han har också arbetat som livvakt, säkerhetsrådgivare och affärsområdeschef inom brittiska säkerhetsbolag i bland annat Irak och Afghanistan.

I dag är han vd för ett säkerhetsföretag.

– Jag har själv varit med…, säger han flera gånger under intervjun. Och andra ordval spär på: ”… så fruktansvärt… går inte att föreställa sig… varit mitt i terrordåd”.

Poängen med boken är att svenskar är naiva. Att vi inte är nog rustade att hantera ett stort terrordåd, eller en attack i flera led. Att myndigheter inte är samordnade. Att polis och militär inte har utarbetade gemensamma planer i händelser av en attack.

– Fyra år efter Breivik och fyra år efter dådet på Bryggargatan i Stockholm så borde det ha varit top-off-mind att myndigheter tillsammans planerat för det.

En av demokratins fördelar är dess genomarbetade processer, poängterar han.

– Men ibland måste man speeda på, fatta beslut! Vi har fortfarande slängar av Ådalsspöket, så samverkan mellan polisen och militären har fortfarande en hel del kvar att utvecklas. Men det borde vara självklart att det finns sådana planer utarbetade, och att militären sätts under polisbefäl när det händer.

Han ifrågasätter inte att det kommer att hända. Utan pratar om när: om 2-5 år.

För varför skulle Sverige skonas när våra grannländer drabbats? Kanske inte just i Almedalen, platsen är vald för att tanken slog honom under ett samtal med två pr-vänner som varit här, men också för att det är en symbol för hur det öppna samhället på ett ögonblick kan förvandlas till skådeplatsen för vår värsta mardröm.

– Visst är det fantastiskt med vår öppenhet, med minglandet! Almedalen är unikt i världen med sin koncentration av tillgängliga makthavare. Men vilket pris är vi beredda att betala? Hotbilden har ändrats med hemvändande extremister och situationen i Ryssland.

Erik Lewin hävdar att andra länder är betydligt bättre rustade än Sverige. Han ser inget fel med kompetensen hos till exempel Säkerhetspolisen. Däremot är resurserna små, hävdar han, och samordningen brister.

Så i år är han här i Almedalen under ett dygn för att prata, i små sällskap. Han säger att han inte lobbar för sin gamla arbetsgivare: Försvarsmakten, men berättar inte närmare vilka han ska prata med eftersom kunderna velat hålla det för sig själva. Och han är inte orolig för att åka hit.
– Det är bara en bok, säger han och tillägger skämtsamt: Men jag bor utanför ringmuren.

Artikeln är från Resumés Almedalstidning. Läs den här.

Katarina Ekspong

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.