Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skräckvälde på JG Communication

Publicerad: 30 juni 2010, 20:42

Mörkade helikopterresor till Sandhamn i kristider, e-postövervakning av medarbetare som vill föra in kollektivavtal och inspelning av särskilt besvärliga medarbetare, ”lama styrelser” samt en hel redaktion på Fastighetstidningen som fördes bakom ljuset. Nu växer skandalen kring JG Communication. Resumé har dokumentationen.


truefalse

Mängder av chefer som drar, storföretag som får nog och storbråk kring kollektivavtal är bara toppen av ett isberg på JG Communication. Detta visar ingående dokumentation som Resumé har tagit del av. Framför allt i form av e-post mellan chefer på företaget, men också genom andra dokument. Lägger man ihop pusselbitarna växer bilden fram av en ledningsgrupp som inte skyr några medel för att mota bort facket, som inte har någon respekt för anställdas integritet och som fryser anställdas löner medan man ägnar sig åt extravaganta upplevelser såsom helikopterresor till Sandhamn. Så här skriver hr-chefen Eva Karlstein till de personer som deltog på helikopterresan:
”Jag tror att vi kanske inte ska prata om hur vi tog oss ut till Sandhamn. Det kan sticka lite i med­arbetarnas ögon, så här i lönesättningstider.”

Mejlkorrespondensen visar att hjärnan bakom helikopter­resan och en rad andra minst sagt anmärkningsvärda aktioner är vd Henrik Johansson.

Ett bra exempel rör då Fastig­hetstidningens redaktion skulle avvecklas. Då frågar hr-chefen om medarbetarna ska ingå i hela gruppen eller kvarstå inom ett separat bolag. ­Finansdirektören Bernard Hagen svarar då:

”Det senaste beslutet vi har från LG är att de ska ligga kvar i lilla bolaget, ihop med SAS-gänget. Vad vi sa var att det blir enklare att hantera en situation om tex Fastighetsägarna inte skulle förlänga avtalet (Vilket vi inte ska kommunicera till dem förstås).”

Enkelt förklarat innebär detta att JG Communication inte använder turordningsregler för hela gruppen, utan enkelt kan plocka bort samtliga med­arbetare på Fastighetstidningen. Först långt senare då outsourcinguppdraget för Fastighetstidningen ska avvecklas i början av 2010 informeras redaktionen att man tillhör ett separat bolag:
– Vi hade samma anställningsvillkor som övriga på JG så det kändes naturligtvis inte bra. Men när det väl kommit till fackliga förhandlingar backade man. Varför vet jag inte, säger Per-Yngve Bengtsson, avgående chefredaktör på Fastighetstidningen.

Det vet däremot SJF:s ombudsman och ansvarig för förhandlingarna, Johannes Isaksson. Förklaringen ställer inte JG Communication i någon positiv dager precis. Bland annat visade det sig att Fastighetstidningens redaktion hade fått identiska visitkort, e-postadresser och lönebesked som övriga JG-gruppen. Dock skiljde sig lönebeskedet på en viktig punkt, organisationsnumret.
– Det är alldeles uppenbart att man har mörkat och det är inget särskilt trevligt beteende precis, säger Johannes Isaksson.

Ett annat exempel på byråns metoder rör övervakning av anställdas e-post. Visserligen är detta tillåtet och enligt före­tagets it-policy tillämpas det endast då man misstänker oegentligheter kring anställda. Men dokumentationen som Resumé har tagit del av visar att det är en sanning med modifikation. I ett mejl från Eva Karlstein till Henrik Johansson står klart och tydligt att man medvetet har övervakat personer som är för att införa kollektivavtal på företaget:

”Här är ett mail mellan kollektivavtalsanhängarna. Kanske viktigt att vi vet hur vi ska hantera detta att man tänker säga att Ericsson kräver något?”

Vad gäller just Ericssonbiten är det JG Communications storkund som sysselsätter 75–80 personer på heltid. Här är man alltså orolig att Ericsson ska sätta ned foten och kräva kollektivavtal.

Att så är fallet styrks av följaden resonemang från Bernard Hagen:
”… sen säger hon också att vi måste vara medvetna om att det vi tar en ’kalkylerad risk’ kring samarbetet med Ericsson om vi inte har kollektivavtal i och med att det här verkar växa.”

I dokumentationen kommer det också fram att ifall kollektivavtal klubbas igenom vill man tillsätta en ”lam styrelse” där fackets representant ska ingå:
”Absolut inte i ledningen. Enligt honom vilket jag också tro och förespråkar så tillsätter vi en ’lam’ styrelse om det blir kollektivavtal.”

Vidare framgår det att hr-chefen känner sig direkt obekväm med att kontrollera anställdas e-post:
”Henrik. Jag ska straxt börja kopiera bunten med mail som du bett om … Vet Emma om att jag bevakar mailen? Som du förstår är det lite obehagligt ifall det kommer ut att jag sitter och gör bevakning av medarbetares mailkorrespondens.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.