Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skvallerkung attackerar kvällstidningarna

Publicerad: 25 september 2008, 10:44

Daniel Nyhlén var skvallerreportern som i princip skapade en egen genre. Nu går han till attack mot kvällstidningarnas arbetsmetoder och mutade mediechefer. Under bokmässan är han aktuell med boken ”Det svarta spelet”.


Daniel Nyhlén. Foto: Andreas Elgstrand

Alingsåsgrabben Daniel Nyhlén tog sig från lokaltidningsjournalistiken till Aftonbladet via Svensk Damtidning. Han gjorde sig ett namn som en hårdvinklande skvallerjournalist med en fäbless för kungahuset. Men Daniel Nyhlén är i dag starkt kritisk till sina forna chefer och sättet som kvällstidningarna har utvecklats på.
– Att jobba på en kvällstidning är en fantastisk arbetsplats för att de har enorma resurser. Nackdelarna är att man jobbar hårt och många reportrar har mer eller mind-re allvarliga issues. Allt från självhävdelsebehov till alkoholism. En av anledningarna till att jag skrev boken är för att avsluta kändisjournalistiken. Det här är en grande finale på en epok.

Vad har den epoken betytt?

– Det var hela den perioden när man på allvar förde in den rojalistiska bevakningen i kvällspressen. Johan T Lindwall rekryterades från Se & Hör till Expressen och några år senare tog Aftonbladet mig från Svensk Damtidning. Till en början var det en positiv utveckling men sedan har det eskalerat. Nu är Aftonbladet och Expressen som två galopperande hästar som bara far fram. Den svenska kändisjournalistiken i dag är ett hafsverk. De två regalskeppen håller på att sjunka. Jag känner inte igen handlingssättet och jag känner inte igen produkterna.

Har inte du själv bidragit till den process som du beskriver?

– Jag har bidragit till en eskalerande fart. Jag har bidra-git till att man hittar skarpa och kluriga vinklar. Men jag har absolut inte bidragit till att man skriver rena rama fantasier. Nu kokar en del skribenter ihop helt horribla grejer.

Daniel Nyhlén är också mycket kritisk till kontakten mellan höga mediechefer och olika krogägare i Stockholm. Enligt den tidigare skandaljägaren mutas journalister.
– Det finns tydliga kopplingar mellan krögare, höga tidningschefer och den kriminella världen. De får pengar och favörer. När blir en muta en muta? Var drar man gränsen? Drar man gränsen vid kaffe och kaka, ett par drinkar eller en splitterny Volvobil eller en hyresrätt som råkar bli en bostadsrätt?

Känner du till att mediechefer har fått nya bilar eller bostäder?
– Ja, i olika sammanhang. Det här pågår framför våra ögon utan att någon jävel reagerar
Daniel Nyhlén vill inte namnge personer men uppger att det rör sig om personal på kvällstidningar.

Läs en längre intervju med Daniel Nyhlén i veckans nummer av Resumés papperstidning.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.