Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Skvallret på nätet ett förakt för människovärdet"

Publicerad: 7 mars 2008, 10:31

I veckan gjorde kronprinsessan Victoria ett tvådagarsbesök i Västmanland ”för att skapa sig en bild av länet”.


Medietränade hovmarskalken Elisabeth Tarras Wahlberg. Foto: Isabelle Ödesjö

Med på resan var Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare informationschef vid Slottet och nu Victorias hovmarskalk. Tarras-Wahlberg var mycket nöjd med hur pressen uppförde sig under besöket i Västmanland.

– I landsorten håller pressen ord, de håller på den gamla svenska hederligheten. I Stockholm är storstadspressen utsatt för en konkurrenssituation som är jättehård, sa Elisabeth Tarras-Wahlberg under en utfrågning om sitt jobb på ett seminarium anordnat av Cision.

Premiären för svenska paparazzis daterar Tarras-Wahlberg till den 13 juli 2002. Kronprinsessan Victoria var då bjuden till en kompis 25-års-fest på restaurangen J, vid Nacka Strand.

– Det var då de första pussbilderna på Victoria och Daniel togs. Lokalen var abonnerad och därmed privat, men fotograferna satt i båtar nedanför restaurangen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Idag finns det fotografer regelmässigt utposterade på Slottsbacken 2, där prins Carl Philip bor. Tarras-Wahlberg kritiserade också att journalister felparkade sina bilar framför kungafamiljens sommarslott på öländska Solliden.

Men svenska media är bara en västanfläkt jämfört med kungabevakningen i tyska media.
– Den tyska mentaliteten innebär en nyfikenhet ibland på gränsen till det obehagliga.

Paparazzifotografer anser hon saknar hederlighet, när de ljuger och inte bekänner färg.
– Men ansvaret ligger i första hand på redaktionerna som köper in bilderna.

Det nya medielandskapet på nätet, med bloggar och kommenterar-funktioner, ställer sig Tarras-Wahlberg kritisk till.
– På nätet finns mycket skräp och undervegetation. Där finns ett förakt för människovärdet. Människor använder hatet för att kasta sten på andra människor. Det är lågt, gement och elakt.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.