Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Snart moms på tv-avgiften

Publicerad: 14 februari 2008, 17:41

Moms på tv-avgiften och direktfinansiering. Det utlovade utredaren Rose-Marie Frebran på public servicedagarna. Men i frågan om sammanslagning passade hon.


Public serviceföretagen är momsfria liksom tv-avgiften. När SVT inte kan dra av momsen på en inköpt produktion blir den 20 procent dyrare än om TV4 köper den. Därför vill public serviceföretagen bli momsskyldiga, men bara med 6 procent som kan balanseras mot inköpens 25-procentsmoms. Då behöver inte tv-avgiften höjas.

På paneldebatt med de tre vd:arna i SVT, SR och UR sade utredaren Rose-Marie Frebran:
- Jag hoppas kunna klara av momsfrågan och någon form av direktfinansiering. Det är viktigt att public serviceföretagen har en konkurrensneutralitet gentemot de privata bolagen.

Däremot ville Rose-Marie Frebran inte säga hur hon ser på debatten om sammanslagning. Enligt Resumés källor överväger hon att lyfta den frågan vidare till en parlamentarisk utredning, vilket direktiven möjliggör.

SVT:s vd Eva Hamilton var mer sugen på att börja slå ihop bolag:
- UR och SVT skulle kunna gå samman, men det är för tidigt att gå ihop med SR. Jag tror inte att det finns en politisk majoritet, eller kanske inte ens en folklig, ännu.

SR:s vd Kerstin Brunnberg försvarade sig mot en framtid ihop med SVT:
- Vi samarbetar redan om administration, teknik och lokalfrågor. Jag tror på konkurrens och i ett stort bolag tänker man alldeles för lika. Vi får ett rikare och mer varierat utbud i separata bolag.

I dag har public servicebolagen tre olika webbar. Eva Hamilton vill ha en:
- Det är en bra idé som vi redan diskuterar.

Men Kerstin Brunnberg kontrade:
- Vi kan hjälpas åt med tekniska lösningar, men vilken sida man går in ifrån är väl ointressant.

Inom EU diskuteras om public serviceföretagen alls ska finnas på nya plattformar, en tanke som Rose-Marie Frebran inte jobbar med:
- Jag tror att det är helt nödvändigt att public service i framtiden finns i de nya medieformerna. Direktiven andas här ett syfte, nämligen att skapa goda förutsättningar för public service.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.