Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sofis Mode och Expressen Fredag plagierar Grazia

Publicerad: 18 februari 2008, 15:01

Både Expressen Fredag och Aftonbladets bilaga Sofis Mode har plagierat den engelska tidningen Grazia under de senaste veckorna. Tidningen Rodeos moderedaktör tycker att det är fråga om stöld. – Vi borde ha refererat till Grazia och nämnt att uppgifterna kommer därifrån, säger Cecilia B Jonson på Expressen Fredag.


Foto: Rodeo

Modechef på Sofis mode, som också fått ge namn åt tidningen, är Sofi Fahrman. Hon sa redan när tidningen startades att man skulle inspireras av engelska Grazia. I förra veckans nummer hade man en dragarbild på ettan med Angelina Jolie och en rubrik som handlade om hennes graviditet. Samma lösning fanns på Grazias etta en vecka tidigare, liksom en stor puff för ett jeansspecial som visade sex olika modeller.

Även Sofis mode hade ett jeansspecial med sex olika modeller i botten på ettan.

Plagiat? Rodeos moderedaktör Agnes Braunerhielm skriver i sin blogg:

Men skulle inte detta vara en lite väl grovt tilltagen ripoff. Det måste nog vara en olycklig(?) slump...

Anna Kult, redaktör för Sofis mode, säger till Resume.se att hon inte har sett likheten med Grazia tidigare och påpekar att man har pressläggning på måndagar när Grazia kommer ut i Sverige.

– Vi hade Angelina Jolie på ettan för att hon var aktuell då. Jag skulle kunna säga att vi inspirerats av Look som hade ”de nya jeansreglerna” ett par veckor tidigare. Det är snarare så att vi och Grazia har inspirerats av Look än att vi har gjort som Grazia, säger hon till Resume.se.

Grazia och Expressen Fredag.

Agnes Braunerhielm lyfter även fram ett tydligare exempel i sin blogg där Expressen fredag har tittat för nära på Grazia.

Det var i fredags som bilagan hade en huvudartikel med rubriken ”Så mycket kostar kändislivet”. Samma artikel fanns i Grazias nummer den 14 januari, med rubriken ”How much does it cost to be…”.
Under rubriken hade man sammanställt en rad kändisars utgifter under en vecka. Man skrev bland annat om Kate Moss och Sarah Jessica Parker och listade deras påhittade kvitton.

Expressen fredag har översatt listorna rakt av och dessutom tagit exakt samma påhittade summor från Grazia, utan att någonstans hänvisa till ursprunget. 

Cecilia B Jonson säger i en kommentar till Resume.se:

– Det är OK att inspireras och hämta idéer från andra tidningar men vi borde ha refererat till Grazia och nämnt att uppgifterna kommer därifrån.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.