Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sovande chefer, Paludan-skräck och getingen – här är redaktionens spaningar från Almedalen

Publicerad: 4 juli 2022, 16:11

Det tisslas och tasslas i Visbys gränder. Resumés redaktion levererar snackisarna från Almedalens andra dag.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

En högt uppsatt mediechef somnade på TU:s seminarium om spelreklam, som Thomas Mattsson (ordförande för Utgivarna) ledde. Thomas Mattssons briljerande som moderator, som vanligt med fast hand helt utan manuskort, imponerade tydligen inte tillräckligt på mediechefen, som sov sig igenom en stor del av seminariet.

Under samma seminarium talade ett gäng företrädare för spelreklam (Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel, Anders Årbrandt, managing director på Svenska Postkodlotteriet och Jonas Daag, general manager på Kindred Group) om vilket ”brutalt tryck” från spelindustrin som rådde 2018/2019. Budskap om massor av freespins, snabba återbetalningar och bonusar i aggressiv reklam. ”Nivån höll inte. Ardalan lackade, med all rätt”, hördes bland annat från scen. Nu är nivån i branschen så mycket bättre, tyckte företrädarna. Kul att höra att branschens företrädare är ödmjuka. Men man undrar ju hur de talade om spelreklamen då det begav sig. På Resumés redaktion kan vi inte minnas att någon av vd:arna för spelföretagen som var så här självkritiska då.

Det viskas i gränderna om att Rasmus Paludan, den högerextrema ledaren för partiet Stram kurs – hänger i Visby och dyker upp på olika seminarier. På seminarierna ställer han en radda frågor som en högerextrem ledare kan tänkas vilja ställa i sammanhanget. Han har inte fått tillstånd att bränna några koraner, men gör sannolikt sitt för att få uppmärksamhet i svenska medier – en viss oro tycks sprida sig bland en del moderatorer.  

Statsministern är poppis. När Magdalena Andersson (S) talade under Almedalens första dag från stora scenen lyssnade 5 700 personer. Hennes statsministerutmanare Ulf Kristersson (M) fick nöja sig med 1 800 åhörare.

Ingen har nog missat de senaste årens hårda kritik mot hur Almedalsveckan utvecklats. För kommersiellt, för dyrt, för mycket fokus på glammiga rosémingel, för elitistiskt. Anklagelserna har bokstavligen haglat, i flera år. Inför omstarten efter pandemin har Almedalsveckans arrangörer ansträngt sig för att tvätta bilden. Ett nytt ramverk som betonar vikten av att ha fokus på demokrati och samhällsfrågor, en halverad vecka och en mer aktiv roll för region Gotland som arrangör som försökt få in nya aktörer med inte lika stora resurser. 

En hälsosam utveckling, påpekade många inför. Men knappt hade veckan hunnit dra igång, innan ny kritik fick fart. Nu förfasas somliga över att Almedalsveckan är mindre än någonsin, en kritik som blev nyhetsinslag i TV4 under måndagsmorgonen. En av kritikerna är en av Centerpartiets riksdagsledamöter. Suck, känner vi och säkert många. Varför kan folk aldrig vara nöjda. 

Men frågan är hur många som faktiskt är sura på den nedbantade veckan? De flesta verkar njuta av att gränderna är lite luftigare än vanligt. För första gången någonsin fick Resumé få ett bord på fortsatt hajpade Surfers, en av Visbys stoltheter. Bara en sån sak!

Kul också att något är konstant i dalen. Expressens maskot getingen vinkar och tjoar och inuti dräkten svettas som vanligt en och annan sommarjobbare.

 

Tipsa oss!

Vill du berätta om vad det tisslas och tasslas om i Visby? Kontakta oss som är på plats i Almedalen. amanda.torner@resume.se, nellie.pilsetnek@resume.se eller yasmine.winberg@resume.se.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.