Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

“Spara nu och lev sen”

Publicerad: 21 juni 2018, 08:55

De flesta i mediebranschen har ingen eller väldigt dålig koll på sin pension och vad som händer med pengarna när de slutat jobba. Privatekonomibloggaren Jan Bolmeson är en av dem som vet hur du ska göra för att få mer pengar över även när mejlen har slutat strömma in i inboxen.


Jag tror tyvärr att många kommer att få en obehaglig överraskning när de blir äldre, och ser hur lite pengar de faktiskt kommer att få ut när de går i pension. Då är det tyvärr försent att göra något åt det, därför behöver du börja i dag, säger Jan Bolmeson.

Han har en passion. Han vill att att fler ska tycka det är kul med privatekonomi och att vi ska börja spara.

Kan göra stor skillnad

Med små medel kan man göra stor skillnad för sig själv i framtiden. Därför driver han bloggen Rika tillsammans. Ett av hans stalltips på hur man ska få pengarna att räcka hela livet är att sätta pengarna i arbete.

– Vi människor vet att när vi engagerar oss i något ger det bäst resultat. Men med pengar är det tvärtom, vilket är ointuitivt.

– Låt pengarna jobba i fred, de kan jobba 24 timmar om dygnet i flera generationer, och det gör ju att de är bättre på att jobba och tjäna nya pengar till dig än vad vi själva någonsin kommer att bli.

Jan Bolmeson har också ett par andra smarta förslag på hur den som är okunnig och ointresserad av sparande förfarande kan tjäna pengar.

Kom igång fort – spara mindre

– Spara i globala indexfonder med låga avgifter. Historiskt sett finns det i princip ingen negativ 25-årsperiod på svenska börsen. Det är nyckeln till ett framgångsrikt sparande.

Han är orolig för att så många verkar strunta i sin framtida pension.

– Lösningen med pensionssparande är ju enkel matematik. Ju tidigare man kommer igång desto mindre belopp behöver man spara. Och om du är i 30-40-årsåldern är det definitivt dags att börja spara, så att du har något att leva på när du blir gammal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.