Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparkad nyhetschef vann över MTG

Publicerad: 19 maj 2009, 14:04

I januari sparkade TV3 i Litauen nyhetschefen Jolanta Butkeviciene för att hon undertecknat en protest till landets president mot sämre arbetsvillkor för journalister. Nu får hon rätt i en domstol i Vilnius. Men jobbet har MTG avskaffat.


Jolanta Butkeviciene.

De litauiska politikerna införde förra hösten förbud för journalister att arbeta i delar av parlamentet. I januari protesterade 51 journalister till parlamentets talman och president Valdas Adamkus. Jolanta Butkeviciene var en av dem.
Hon var då nyhetschef för TV3 och hade en egen pratshow. När brevet blev känt kallades hon in till MTG:s baltiska chef Kaspar Ozolins och avskedades med omedelbar verkan.
– Hon har överskridit sina befogenheter när hon undertecknade i TV3:s namn, sade då MTG:s informationschef Bert Willborg till Resumé.

Jolanta Butkeviciene skrev brev till både MTG:s vd Hans-Holger Albrecht och huvudägaren Cristina Stenbeck, utan resultat. I stället avskaffades hennes jobb som nyhetschef.

Med fackets hjälp gick Jolanta Butkeviciene till domstol. Den slår fast att hon hade rätt att underteckna protestskrivelsen i sin egenskap av chef för de TV3-reportrar som bevaka parlamentet. Rätten ger henne ersättning för tiden utan arbete samt ett avgångsvederlag.
– Det här är en seger för litauiska journalister i kampen mot hemliga överenskommelser mellan mediechefer och politiker, säger hon. Det jag gjort har inte skadat TV3, utan visat att kanalen är aktiv i samhällsdebatten. Men jag har inte fått minsta ursäkt från cheferna.

Bert Willborg är nöjd med domstolens utslag:
– Jag är glad att konflikten är över. Hon får en ersättning i nivå med vad vi tänkt betala henne, men hon kommer inte att återvända

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.