Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparpaket på Expressen i höst

Publicerad: 15 maj 2008, 12:31

Expressens styrelse beslutar om sin superdesk i juni. Ledningen förbereder samtidigt ett sparpaket i höst. – Vi ser över organisationen för att jobba smartare, säger Thomas Mattsson, som utpekas som chef för superdesken. Bemanningen ses över utifrån intäktsmöjligheterna.


Thomas Mattsson pekas ut som chef för superdesken. Foto: Erik Esbjörnsson

Om fyra veckor ska Expressens ledning lägga fram sin plan för integrering av webb- och tidningsredaktionerna. När Resumé i februari avslöjade planerna dementerades de fullständigt av informationsdirektör Irina Halling.

– Styrelsen har krävt en superdesk, hävdar en av Resumés källor.

– Tanken var att sammanslagningen skulle presenteras i maj. Frågan är känslig, eftersom många chefer blir överflödiga. Men kravet från styrelsen kvarstår. Sannolikt kommer förslaget i juni.

I den skissade organisationen blir chefen för Expressens digitala medier, Thomas Mattsson, också chef för superdesken. Enligt Resumés källor har han fått frågan, men har kontrat med att ställa villkor på den nya organisationen:

– Det vill jag inte kommentera. Vi ser över hur vi arbetar redaktionellt och med marknadsföring och försäljning, säger Thomas Mattsson.

 Samtidigt förbereder Expressens ledning ett åtgärdsprogram inför hösten. Ett sparpaket samordnas rimligen med omorganisationen, även om det kan motiveras av fallande upplaga och annonsintäkter.

Expressen dubbelarbetar dessutom med GT och Kvällsposten som har egna kvällsredaktioner. Ett förslag som redan tidigare har diskuterats är att dra in all redigering av GT och Kvällsposten till Stockholm.

Expressen digitala medier omfattar webb, tv, butiks-tv-företaget RTV och har, med säljorganisationen, 130 anställda.

Men Thomas Mattsson tvivlar på att det finns så stor rationaliseringspotential i ett samgående med papperstidningens redaktion:

– Det krävs olika kompetenser för att jobba med ”breaking news”, korta nyheter och snabba uppdateringar, och med att göra artiklar för morgondagens tidning. Jag tror på specialisering och påstår att dubbelarbetet är ringa.

– Kunskapsöverföring är viktigare, därför bygger vi om för att flytta närmare varandra. Digitala medier har nu fyra representanter på pappers¬tidningens redaktionsmöten. Vi har god inblick i vad som sker och vi kan samarbeta.

Enligt Resumés källor kan ett tiotal mellanchefer bli övertaliga, men Thomas Mattsson avvisar uppgifterna helt:

– Oavsett vilken lösning vi landar i tror jag inte att vi hittar någon övertalighet på arbets¬ledarnivå. Det där om för många chefer är en romantisk föreställning bland dem som inte vet vad cheferna sysslar med.

Expressens vd Bengt Ottosson vill inte uttala sig:

– Den blir ett resultat av hur vi bedömer möjligheterna att få in pengar på papperstidningens och webbens olika affärsfokus.

– På kostnadssidan försöker vi utnyttja våra duktiga medarbetare så effektivt som möjligt. Vi har en utmanande framtid för papperstidningen och vi ser att alla stora mediesajter har en stagnerande tillväxt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.