Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Spontant känns det här inte alls bra"

Publicerad: 26 mars 2010, 21:49

Aftonbladet tar betalt på nätet för polisens förhör med åtalade Mats Alm. 
– Spontant känns det här inte alls bra, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig på Polismyndigheterna i Dalarnas län.


Kvällstidningarnas bevakning av åtalet kring Mats Alm har varit massiv. Som en tjänst till läsarna erbjuder nu Aftonbladet dessutom det tidningen kallar ”Polisens tuffa förhör” för nedladdning på sin sida. Noll kronor för medlemmar, tre kronor för icke medlemmar.

Det får polisen att reagera starkt.
– Det känns inte bra alls att förundersökningen sprids på det här sättet, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig på Polismyndigheterna i Dalarnas län och fortsätter.
– Förvisso är undersökningen en offentlig handling, men när vi distribuerade den i digital form var tanken absolut inte att landets tidningsredaktioner skulle sprida vidare handlingen hur som helst, och definitivt inte tjänare pengar på den.
– Det här kan leda till oönskade effekter, och det kommer att bli diskussion kring detta, avslutar Stefan Dangardt.

Jan Helin är chefredaktör på Aftonbladet:
– Det här är första gången vi gör något liknande, och vi ser det som en ren service till våra läsare.
– Handlingen är offentlig, och spontant tror jag att vi kommer att få se mer av detta i framtiden. Genom att ladda ner handlingen kan nu läsaren själva studera förundersökningen och själva skaffa sig en uppfattning.

Polisen kritiserar ert agerande och är kritiska till att ni sprider vidare förhöret på det här sättet, vad har du att säga om kritiken?
–  Det är en okunnig kritik. Handlingen är öppen för allmänheten och att de inte trodde eller tänkte att vi skulle sprida den vidare bryr jag mig inte om. Det här är inga konstigheter.

Men är det inte konstigt att ni ändå tjänar pengar på något som i grunden är gratis?
– Nej, vill man gå till en polisstation och begära ut handlingen så kan man göra det, men vi ser detta som en tjänst, en service för våra läsare. Vi testar vad våra läsare är villiga att betala för och faller det här väl ut och våra läsare finner ett läsvärde i förhöret kommer vi att fortsätta med detta.

Tero Marjamäki

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.