Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SR får betala straffavgift för reklamliknande inslag

Publicerad: 9 april 2015, 13:44

Radiohuset

Foto: Linnéa Kihlström

Sveriges Radio får betala en straffavgift på 25.000 kronor för att programmet Carlsson och Co i P4 Halland bedöms ha gjort reklam för ett företag under ett inslag om dess ägare. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast.


Ämnen i artikeln:

SRSveriges Radio

Förvaltningsrätten anser att Sveriges Radio har åsidosatt bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen i samband med programmet Carlsson & Co:s inslag som sändes den 9 september 2013.  

I inslaget nämndes verksamhetens företagsnamn vid fem tillfällen i påannonseringen och i programmet. Förvaltningsrätten bedömer att inslaget framhäver företagets produkter i stor utsträckning och på ett sätt som anses säljfrämjande. Förvaltningsrätten konstaterar bland annat att verksamheten beskrevs "på ett mycket entusiastiskt sätt" av reportern.  

Enligt förvaltningsrättens bedömning går beskrivningarna av företagets produkter utöver vad som kan anses motiverat utifrån ett informations- eller underhållningsintresse.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SRSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.