Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SR:s grävchef hoppas på eget Kalla Fakta

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Sveriges Radio lägger ner sin grävargrupp. Vid årsskiftet återkommer den i ny tappning tillsammans med researchavdelningen.


[UPPDATERAD]Chefen för den sammanslagna samhällsredaktionen och Ekot, Staffan Sonning, sitter just nu i förhandlingar med de andra programdirektörerna och har ännu inte bestämt exakt hur grävarnas arbeta ska se ut i framtiden. Men han tycker att man bör slå ihop grävverksamheten med researchverksamheten för att göra den större och slagkraftigare.- Det här är bara en liten del i en mycket större omorganisation som genomförs på SR, säger Sonning.Den nuvarande grävargruppen ersätts omedelbart vid årsskiftet. Oavsett hur den nya avdelningen kommer att se ut vill man på SR försöka behålla mixen mellan mjuka ämnen i berättande form och hårdare, mer faktabetonade reportage.Idag består grävavdelningen i stort sett av en arbetsledare med en påse pengar, Björn Häger. Han vet inte om han får behålla sitt jobb efter årsskiftet.- Jag tycker att den nuvarande konstruktionen har fungerat bra och att vi har ändrat färdriktning. Den grävande journalistiken fick tidigare kritik för att den var så macho, det var bara karlar som grävde i manliga ämnen. Det har förändrats. Flera duktiga kvinniga reportagemakare har fått mer plats. Det vore sorgligt om det i den nya organisationen inte finns utrymme för de som vill göra berättande reportage.Björn Häger hoppas att omorganisationen ska leda till att radion äntligen får ett eget grävarprogram, som exempel nämner han TV4:s Kalla Fakta.- Nu kan man bara luta sig tillbaka och se vad som händer, säger Häger.

Jessica Claesson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.