Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SR:s vd får miljonfallskärm

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Sveriges Radios avgående vd, Lisa Söderberg, får en fallskärm värd 8 miljoner kronor när hon lämnar sitt jobb i september nästa år. Det avslöjar SR:s Ekot idag, fredag.


Lisa Söderberg, 59, lät tidigare i veckan meddela att hon lämnar jobbet som verkställande direktör för Sveriges Radio. Vad som då inte var känt är att hon tar med sig en självutlösande fallskärm från företaget. Enligt det pensionsavtal som ligger, har Söderberg rätt till 72,5 procent av sin lön fram till sin 65-årsdag. Enligt Ekots beräkningar kommer avtalet att kosta SR närmare 8 miljoner kronor. Avtalet gäller oberoende av andra inkomster, vilket sticker rejält i ögonen på många.Folkpartisten Lennart Kollmats, som är ordförande i riksdagens kulturutskott, tycker att avtalet är "stötande":- Efter den debatt som varit är det ingenting som jag tycker accepteras ute samhället i dag. Det påverkar den uppfattning man har. Vi har väl haft tillräckliga debatter om detta i höst, säger han till Ekot.Det aktuella avtalet om avtalspension skrevs så sent som för nio månader sedan. Dessförinnan hade Lisa Söderberg ett avtal som gav henne fyra månaders pension för varje år hon jobbade i ledningen. Men i den gamla uppgörelsen räckte pengarna inte fram till 65-årsdagen. Därför skrevs avtalet om.Lisa Söderberg säger till Ekot att hon förstår att det sticker i ögonen att hon kostar pengar när företaget i stort har svåra sparkrav på sig, men, säger hon, "hade jag stannat kvar hade jag också kostat".

Robert Svensson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.