Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staffan Erfors åker hem

Publicerad: 3 juni 2009, 09:08

Igår rapporterade Realtid.se och Resume.se om att Thomas Möller, tidigare boss för Hells Angels, i ett avlyssnat samtal sagt att han lånat en lägenhet av Expressens USA-korre Staffan Erfors. Nu åker Staffan Erfors hem från USA.


Ämnen i artikeln:

Staffan ErforsThomas MattssonExpressen

Staffan Erfors. Foto: Resumé

– Staffan Erfors upplever att de anklagelser som riktas mot honom är grova. Han tillbakavisar de, men vill nu reda ut de missförstånd som förekommer i samtalet. Han befinner sig i en annan tidszon och världsdel och kommer därför att åka hem till Stockholm, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

På vems initiativ åker han hem?

– Vi har diskuterat den här frågan flera gånger. Staffan är tydlig med att han inte haft någon nära realtion med Thomas Möller. Han tycker att det är tråkigt att förekomma i det här sammanhanget och har svårt att svara på anklagelserna från New York. Han har dessutom ett jobb att sköta under tiden.

I samtalet mellan Thomas Möller och den bedgrägerianklagade finns uppgifter om att det Möller kan påverka Expressen och Kvällsposten?
– Den som kan något om media vet att man inte kan påverka Expressen. Under min tid som ansvarig för Nya Medier fick jag ett tydligt krav på att ta bort en artikel. Det var från en programledare, men den artikeln togs inte bort. Jag har också kontrollerat de artiklar vi skrivit om Thomas Möller och den bedrägerianklagade. Ingen av de artiklarna har raderats, så den uppgiften är fel.
– Det är olyckligt att de här uppgifterna sprids och jag tycker att det är viktigt att Expressen bemöter dem.

Gör ni någon egen undersökning av den här historien?
– Jag vill inte gå in på det närmare. De uppgifter som Thomas Möller fört fram och som jag har kunnat kontrollera har visat sig felaktiga. I en del fall står ord mot ord. Och då är det en före detta Hells Angels presidents ord som står mot Kvällspostens förra chefredaktör som dessutom tidigare varit programchef på TV3.

Både Thomas Möller och Staffan Erfors har medgett att de umgåtts?

– Jag har svårt att värdera det. De har träffats på restauranger i Malmö. Det är en liten stad och det är inte ovanligt att man stöter på folk i krogsammanhang.
– Staffan Erfors säger att de inte har någon nära relation.

Ni har också haft tillgång till samtalet. Men ni publicerade ingen egen artikel förrän idag. Varför?

– Jag lästa samtalet på måndagen tror jag. Jag pratade då med Staffan och Expressen har också haft kontakt med Thomas Möller. Då uppgifterna visade sig fel var det inte nödvändigt att publicera.
– Vi visste att andra medier skulle läsa förundersökningen och igår publicerade Realtid, Resumé och Sydsvenskan artiklar. Då tycker jag att det är viktigt att vi bemöter anklagelserna. Jag har också varit tillgänglig för att besvara kritiken.

Hur påverkar det här Expressen?

– Det är klart att uppmärksamheten inte är bra för Expressen och att det också påverkar Staffan Erfors.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.