Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staffan Erfors

Publicerad: 3 januari 2008, 15:29

Men hallå, Staffan Erfors, chefredaktör på Kvällsposten som firar 60-årsjubileum. Hur firar ni?


Staffan Erfors, chefredaktör på 60-årsjubilerande Kvällsposten.

– Det blir partytält, tårta och ballonger till barnen. Och så ger vi ut en specialbilaga där vi dels summerar de senaste 60 årens stora händelser, dels blickar framåt.

Och vad kan man läsa i bilagan?

– Du får bland annat läsa om klassiska händelser som flygkapningen på Bulltofta 1972, BT Kemi-skandalen och U 137:s grundstötning. Den person som rapporterade om den ryska ubåtens intrång ringde först till Kvällsposten, sedan till polisen. Det visar vilken stark ställning vi har i den här regionen.

– Vi visar även bilderna på Richard Geres nakenbad i Båstad, som Bertil Haskel tog efter Johan T Lindwalls avslöjande.

– Sedan presenterar vi en rad av de många duktiga medarbetare som arbetat på tidningen genom alla åren, som till exempel Patrick Ekwall, Hasse Alfredsson och Staffan Heimerson. Flera av våra nuvarande duktiga medarbetare, som Tony Kaplan, skriver också krönikor.

Hur mår Kvällsposten i dag, både Expressen och Aftonbladet har ju problem med fallande upplagor?
– Tidigare har jag alltid kunna säga att vi ökar mest procentuellt, nu brukar jag säga att vi minskar minst. En av orsakerna till minskningen är bland annat den tuffare konkurrensen från gratistidningarna, som alla fått uppleva i storstäderna.

– Men vi är den klart största kvällstidningen i regionen med 63 procent av markanden. Vi är dubbelt så stora som Aftonbladet som har drygt 30 procent.

Vilken är upplagan?

– Genomsnittliga upplagan ligger runt 65 000 exemplar, den är den högsta sedan 1997. När jag började för dem år sedan låg upplagan drygt 54 000 exemplar. Vi har alltså ökat med än 10 000 exemplar sedan dess.

Hur förklarar du ökningen?
– En viktig anledning är att vi vågar vara oförblommerat kommersiella. Vi är den mest tabloida tabloiden, som jag brukar säga. Vi drar på dokusåpor när konkurrenterna tvekar. Folk kanske säger att de inte vill läsa sådant, men när de köper tidningen har de en annan uppfattning.

Hur vikig är den lokala förankringen?
– Oerhört viktig. Vår sport- och nöjesbevakning har till exempel en klar lokal profil som bara blir viktigare i framtiden. Hälften av det redaktionella materialet måste skilja sig från Expressens material för att vår upplaga ska särredovisas, men i dag utgörs 60-70 procent av innehållet av lokalt och regionalt material.

Vad är du själv mest stolt över under dina fem år på posten som chefredaktör?
– Arbetsledaremässigt är jag mycket stolt över att ha hjälpt medarbetare som haft personliga svårigheter att hitta tillbaka.

– Som redaktör är jag bland annat stolt över att vi var först med avslöjandet att Göran Persson skulle skilja sig.

– Och så är jag mycket stolt över löpet – är du med nu:  TV-kvinna lurade till sig silikonbröst under inspelning i Malmö!

– Jag är också mycket stolt över hur vi hanterade vår nyhetsledande position när det gäller Ulf Olsson, mannen som mördade Helén Nilsson. Det har varit ett trauma eftersom mordet förblev ouppklarat under en så lång tid.

Kommer Kvällsposten att finnas som tidning om 60 år?

– Ja, jag tror att den kommer att finnas i pappersform, kanske i en Berliner, ha ha.

– Men kvällstidningens position är i stort sett en distributionsfråga, just nu handlar det mesta om vilka digitala kanaler som kommer att bli ledande. Vi står inför samma utmaning som alla andra i den frågan.

Vad står det på löpet i morgon?

– Det berättar jag inte, men det kommer att vara ett scoop. Du kan vara säker.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.