Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamkrigare kräver skadestånd

Publicerad: 23 april 2009, 07:21

Ansedda New Yorker skrev förra året om stamkrig på Nya Guinea .
Men skribenten hade inte kollat sanningshalten i sin historia och nu kräver stamkrigare 10 miljoner dollar i skadestånd av New Yorkers ägare.


Rubriken var "Vengeance Is Ours" och skribenten den Pulitzerbelönade Jared Diamond.

Det var i april förra året som New Yorker, känd för sin minutiösa faktakoll, publicerade historien om det blodiga kriget mellan stammar i Nya Guineas högländer.

Jared Diamond, geograf med akademisk utbildning och flera vetenskapliga priser i bagaget, gestaltade kriget genom huvudpersonen Daniel Wemp. Han beskrivs i artikeln som en blodtörstig krigare som vill hämnas farbroderns död. Hämndbegäret resulterade i ett sex år långt krig där 47 personer dödades och 300 grisar stals.

”Hela historien är falsk”, hävdar nu Daniel Wemp i en stämningsansökan inlämnad till en domstol i New York. Han kräver 10 miljoner dollar i skadestånd av Advance Publications, som äger New Yorker.

Bakgrunden är att organisationen Art Science Research Lab projekt Stinky Journalism, som bevakar journalisters arbetsmetoder, närstuderat New Yorkers artikel. Forskare åkte till Nya Guinea och intervjuade bland annat 40 antropologer om innehållet i Jared Diamonds historia. Expeditionen ska sammanfattas i en, snart publicerad, artikel med den tydliga rubriken "Jared Diamond's Factual Collapse: The New Yorker's Papua New Guinea Revenge Tale Untrue.".

Det finns dock ett problem i angreppet på Diamond, forskarna frågade även huvudpersonen Daniel Wemp. Och han försäkrade att allt i artikeln stämmer.

Wemps försäkran komplicerar också hans egen skadeståndsanspråk. Mako John Kuwimb, som är Wemps vän och juridiske rådgivare, förklarar för Forbes att när främlingar kommer till deras kultur berättar man historier för att underhålla dem. Det som Wemp berättade för Diamond var helt enkelt ett underhållande påhitt.
– Han har aldrig dödat någon eller våldtagit kvinnor och han har garanterat aldrig stulit några grisar.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.