Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Starcom tar vd från Lowe Brindfors

Publicerad: 28 maj 2008, 08:04

Här är mannen som ska dubbla Starcom på fem år. Johan Sjöqvist lämnar Lowe Brindfors och ansvaret för jättekunden Electrolux, för att bli vd för Starcom Sverige.


Johan Sjöqvist är ny vd på Starcom.

Det har tagit tid för Starcom att få en ny Sverigechef. Den 18:e februari lämnade Patrik Sandberg tjänsten för att tillsammans med Douglas Roos utveckla en ny medieprodukt med fokus på spel och sport. Efter sommaren tillträder Johan Sjöqvist som ny vd för Starcom Sverige.

Det blir det första jobbet i strålkastarljuset för en tung reklamdoldis. De senaste åren har Johan Sjöqvist ansvarat för det globala Electroluxkontot på Lowe Brindfors. Uppenbarligen en stor förlust för reklambyrån, samtidigt som den tidigare chefen Björn Larsson inte är sen att önska Johan Sjöqvist lycka till med orden: "Det här var en naturlig karriärväg för honom".

Utmaningen på Starcom är tydlig. Styrelsen och ledningen med nordiska chefen Jens Welin i spetsen vill att byrån ska fortsätta tillväxten och dubbla byrån på fem år då man ska ha 150 anställda. Inom två år ska Starcom finnas i Göteborg.
– Det är lite hål i huvudet att hoppa på ett sådant här jobb i en vikande konjunktur på en byrå som är bäst. Jag hoppas att jag kan bidra med mina styrkor, säger Johan Sjöqvist.

Han oroar sig inte för att misslyckas.
– Det har jag inte alls tänkt på. Jag har alla avsikter att lyckas. Men det står inte och faller med person.
Jens Wellin beskriver Starcom som en byrå där ledarskapet tidigare varit en one-man-show där starka ledare har styrt.
– Exempel på det är Ulf Sandberg, mig själv och Patrik Sandberg. Nu går vi ifrån det och ska bygga upp ett lagspel med en ledningsgrupp.

Att professionalisera ledningen är ett viktigt steg för Starcoms nya vd.
Johan Sjöqvist har en bred CV. 1996 tog han examen från Handelshögskolan i Stockholm och började på Nordisk medieanalys, som då delade lokaler med Sandberg media sedermera Starcom. Karriären gick vidare på Stenström & Co och sedan som managementkonsult på Mc Kinsey.
– Men det var lite för fyrkantigt och lite för långt ifrån själva passionen. Helt enkelt för mycket nyckeltal, säger Johan Sjöqvist.

Sedan dess har han varit Lowe Brindfors trogen. Efterträdare som ansvarig för Electrolux blir Maria Lundvall som tidigare var ansvarig för Coop som byrån förlorade i våras.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.