Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stark rapport från MTG

Publicerad: 22 april 2008, 11:40

Mediekoncernen MTG har inlett året starkt. Försäljningen under första kvartalet överstiger 3 miljarder och vinsten överträffade marknadens förväntningar.


Hans-Holger Albrecht är nöjd med dagens rapport.

Det var en riktigt bra rapport som MTG presenterade strax efter lunch på tisdagen. I stort sett alla delar av koncernen förbättrar både försäljning och vinst. Totalt omsatte MTG 3,042 miljarder kronor under första kvartalet. Rörelsevinsten ökade med 27 procent till 596 miljoner kronor. Enligt E24 låg förväntningarna i snitt på en vinst på 552 miljoner kronor. Det får aktiekursen att stiga rejält. En halvtimme efter att rapporten blivit offentlig hade MTG:s aktie stigit med närmare fyra procent.

– Det är med glädje vi kan presentera ytterligare ett kvartal med rekordresultat, kommenterar vd Hans-Holger Albrecht.

Glädjande för MTG är att TV3 nu har tagit sig upp ur den svackan kanalen länge befunnit sig i. MTG:s fri-tv-kanaler ökade omsättningen med 13 procent till 808 miljoner kronor. Det är betydligt bättre än tv-marknaden som helhet. Vinstmarginalen uppgår till 19 procent. Detta trots att TV3 och TV6 tappar lite tittartidsandelar.

Viasat har tappat 8 000 abonnenter sedan december. Men försäljningen går bättre än första kvartalet 2007. Däremot har kostnaderna för programinköp ökat.

Men även om det går bra i Skandinavien för MTG är det i central- och östeeuropa som tillväxten är som starkast. Här ökar omsättningen för tv-kanalerna med 38 procent och betal-tvverksamheten har nästan fördubblats.

Det tidigare sorgebarnet radio har nu fått upp både försäljing och vinst. Radiokanalerna i Sverige, Norge och Baltikum omsatte 187 miljoner och hade en vinstmarginal på hela 16 procent.

Onlineverksamheterna tjänar pengar, men har betydligt lägre marginaler än övriga MTG. Men det riktigt svarta fåret är Modern Studios. Omsättningen sjunker och förlusten hamnade på dryga 5 miljoner kronor.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.