söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Starta ett parti i dag

Publicerad: 1 juli 2013, 07:51

Under tystnad radade de sig upp sig vid podiet på Visby hotell. Den mest namnkunnige torde ha varit Olle Ljungström. Övriga i Kulturpartiet var flitiga kulturarbetare som strängt förkunnade att detta visst inte var något skämt utan fullständigt seriöst.
Vi svalde betet och Kulturpartiet var ett faktum som snabbt avslöjades som en bluff. Syftet var att lyfta villkoren för kulturarbetaren och kulturen i stort.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013ST1Pontus Nyström

CdF

Claes de Faire


I dagens Resumé kan man läsa om Etanolpartiet som bensinbolaget ST1 och pr-konsulten Pontus Nyström ligger bakom.
Regeringen har bestämt att Sverige ska vara fossiloberoende 2030 och då får ett etanolparti en legitimitet.
Bilbränsle och energi är två viktiga köksbordsfrågor som kan få igång det ack så tysta fikarum till fullt krig.

Nej, jag tror inte att Nyströms kreation kommer nå valurnorna men det är ett effektivt sätt att lyfta frågan.
Visst, det är lockade att tänja idéerna och skriva om ett parti som klyver den politiska logiken på ett helt nytt sätt.
I Almedalen blir det kristallklart att partierna kämpar för att bli mer som näringslivet. Bakom den förändringen står både Per Schlingmanns marknadsanpassning av moderaterna som Stefan Löfvens affärsplan för hur Sverige ska drivas.

Om du är informationschef eller pr-konsult och ska lära dig något nytt tror jag att nästa idé är att starta ett fullfjädrat nytt parti som helt löper i linje med dina affärsmål. Ett parti är klart mer effektivt än all övrig lobbying och kan snabbt agera och skapa gehör för en aktuell fråga.

Tidigare startades intresseorganisationer med de mest diffusa syften. I Almedalen finns Folke Höijmar på plats. Bland annat grundare av Kortanvändarnas riksförbund. Kombinera den idén med Etanolpartiet och tänk i stället att en teleoperatör skulle starta Mobilpartiet. Dess enda syfte skulle vara att ta bort skatter och öka den mobilia tillgängligheten. Inrätta en mobilombudsman och avsätta pengar i budgeten för  obilutveckling. Det är en fråga som antagligen skulle fånga mediernas intresse och skapa en rafflande medial dramaturgi. Dessutom skulle ett mobilparti antagligen locka landets förstagångsväljare och då bli så pass attraktivt att riksdagspartierna skulle vara tvungna att hålla sig med en politisk linje i mobila frågor. Om opinionen blir tillräckligt stark tvingas partierna alltid att förhålla sig och blotta sin syn på samhället ur just ditt perspektiv.

Naturligtvis skulle ett mobilparti inte ha några andra utgångspunkter än att allt ska göras mobilt. Det skulle helt enkelt kunna lyfta synen på mobiloperatörernas produkter direkt.

Låt mig samtidigt påpeka att ett parti måste vara demokratiskt. Men det är en helt annan fråga.

Visst är det frestande att försöka?

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev