Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staten ska inte bedriva opinionsbildning

Publicerad: 15 maj 2008, 12:22


Informationsföreningens generalsekreterare Margaretha Sjöberg hävdar i Resumé nummer 19, med anledning av Förvaltningskommitténs betänkande om statlig opinionsbildning (SOU2007:107), att ett öppet och demokratiskt samhälle förutsätter att det inte finns regleringar eller begränsningar för statlig opinionsbildning.
Det är skrämmande att Informationsföreningen, som borde vara ett forum med djup förståelse för innebörden av yttrandefrihet, kan ha en så principlös hållning i en central och mycket omdiskuterad fråga. Men det är klart, de många statliga opinionsbildningsmiljonerna lockar väl - egen­intresset ljuger sällan.
Vidare påpekar Margaretha Sjöberg att vi väl knappast har ett samhälle med för mycket debatt. Det stämmer att debatten i Sverige kan bli betydligt livligare, men det är inget argument för statlig opinionsbildning.
Tvärtom. Opinionsbildningen måste vara fri i ett demokratiskt samhälle. Det är inte statens uppgift att tala om för medborgarna vad vi ska tycka, bara för att sedan lämna över fakturan till skatte­betalarna. Det är absurt!

Offentligt finansierad
opinionsbildning som bedrivs av myndigheter, tillfälliga statliga kommittéer/organ eller statliga bolag medför stora risker för att vi får skattefinansierad partipropaganda. Bara för att det råder konsensus om en fråga i Sveriges riksdag, och att riksdagen beslutar att ge staten i uppdrag att bilda opinion, behöver inte det betyda att frågan är okontroversiell eller opolitisk. Allt som är demokratiskt beslutat är faktiskt inte bra. Draget till sin spets är den statliga opinionsbildningen ett hot mot yttrandefriheten och den fria åsiktsbildningen.

I det tysta bedriver staten varje år en kampanj för många hundratals miljoner kronor för att få medborgarna att byta åsikt om politiska frågor, och minskar därmed utrymmet för fria aktörer och organisationer att få ut sina åsikter. På sikt kommer detta att innebära att gränserna mellan politik, stat och förvaltning suddas ut, och stats­apparatens opolitiska roll urholkas.
Opinionsbildning är självklart viktigt, jag ägnar själv större delen av min tid åt det, och vi behöver fler politiker som vågar opinionsbilda och ha åsikter, men det betyder inte att staten ska ha en opinionsbildande roll. Lika lite som det är en statlig angelägenhet att förse världsmarknaden med vodka är det en statlig uppgift att ägna sig åt opinionsbildning. Den statliga opinions­bildningen bör därför upphöra, inte omorganiseras som föreslås i betänkandet.


Maria Rankka
vd Timbro

Nina Malmström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.