Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stenbeck stoppade honom som TV4-vd

Publicerad: 9 maj 2008, 12:19

Manus Briggert är en av Sveriges mesta medieentreprenörer. Men sedan åtta år tillbaka har han drabbats av Parkinsons sjukdom och tvingats dra ner på tempot. Resumés Bernt Hermele träffade direktörernas favoritjournalist.


Magnus Briggert. Foto: Lisa Lindkvist

I veckans nummer av Resumés papperstidning publiceras en stor intervju med Magnus Briggert. På nätet publicerar vi ett utdrag från tiden då TV4 fortfarande var en skrivbordsprodukt.

Gunnar Bergvall hyrde tillsammans med Ingemar Leijonborg ett kontorsrum hos Magnus Briggert i början av 80-talet. Gunnar Bergvall och Magnus Briggert hade lärt känna varandra i Jönköping, där Magnus Briggert jobbade på Expressen som reporter och Gunnar Bergvall var en fjunig direktörsassistent på Esselte Well.
– Vi hade samma hyresvärdinna. Gunnar hade det tråkigt om kvällarna och kom upp till redaktionen. Det var då han bestämde sig för att syssla med medier.
– Gunnar och jag var hur jävla olika som helst. Jag lärde honom det sociala livets mysterier, medan han lärde mig att tänka. Han var mycket smartare än jag, fortsätter Magnus Briggert.

Men tillbaka till kontorsrummet på Birger Jarlsgatan där Gunnar Bergvall och Ingemar Leijonborg satt och tisslade och tasslade och var noga med att låsa dörren varje kväll.
Magnus Briggert hölls ovetande om att de båda herrarna satt och projekterade Sveriges första reklamfinansierade, markbundna tv-kanal. Det som i september 1990 skulle bli TV4.

Gunnar Bergvall vände sig till Robert Weil för att söka projektfinansiering på 2,5 miljoner kronor.
Och Robert Weil vände sig förstås till den ende som han kände i Medie-Sverige, nämligen Magnus Briggert, för att få råd.
– Det var kul att kunna gå tillbaka till kontoret och tala om för Gunnar att jag visste vad han höll på, kluckar Magnus Briggert i soffan.

Och när det var dags för TV4:s direktsända premiärprogram så var det Magnus Briggert som var värd. Programmet sändes från ett regnigt och blåsigt Hötorget, ljudet funkade inte de första tio minuterna.
– Där fick jag stå och mima. Expressens löpsedel nästa dag löd ”Lägg ner TV4”, minns Magnus Briggert.
Under flera år gjorde Magnus Briggert ekonomiprogrammen ”Stora pengar”, ”Små pengar” och ”Tre kronor” i TV4.
Vid ett tillfälle fick han till och med ett erbjudande av kanalens dåvarande styrelseordförande Per Lundberg om att gå in som vd.
– Men Jan Stenbeck satte sig på tvären så det blev inget av med det.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.