Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stjärnreportern jobbar åt försvaret

Publicerad: 10 oktober 2008, 13:57

Radions stjärnreporter Peter Welander jobbar i smyg åt försvaret i hustrun Bi Puranens 100-miljonersprojekt. Pengarna plöjs ner i mångmiljonpension och lyxvilla i Frankrike. I dag har radiocheferna krismöte: – Jag har just fått veta och vi ska ha möte nu, säger Ekochefen Staffan Sillén.


Peter Welander. Foto: Johan Ljungström/SR

Peter Welander är mångårig Ekomedarbetare och programledare i Studio 1. Men bakom ryggen på radiocheferna arbetar han i försvarets hårt kritiserade projekt om personalens värdegrund. Projektet drivs i hustrun Bi Puranens bolag Bikupan, där Welander sitter i styrelsen.

I avtalet mellan Försvarsmakten och Bikupan framgår att Peter Welander både sitter i den externa projektgruppen och arbetar med projektet enligt kostnadsspecifikationen.

Bikupans årsredovisningar visar att företagets snabba expansion sammanfaller med 100-miljonersavtalet med Försvarsmakten. Sedan projektet inleddes 2005 har Bikupans omsättning stigit från åtta till 30 miljoner kronor, vinsten från 30 000 till tre miljoner och bolagets tillgångar från tio till 42 miljoner. I årsredovisningen för 2007 hade Bikupan 29,4 miljoner i kassa och bank.

Bikupan äger en strandfastighet på Ekerö med taxeringsvärde 2,4 miljoner kronor. Via dotterbolaget Transrock Investment i Luxemburg äger Bikupan en lyxvilla i franska Nice. Aktierna i Transrock är bokförda till 3,7 miljoner kronor.

Läs även:

- Dokumenten som avslöjar Welander

- Welander trotsar cheferna

- ”Welanders agerande skadar SR:s trovärdighet”

Bikupan betalade 2007 ut 1,6 miljoner i lön till styrelsen, alltså Bi Puranen och Peter Welander. Bi Puranen hade detta år en taxerad inkomst på 781 000 och Peter Welander 725 000 kronor. Företaget delade dessutom ut 1,2 miljoner till ägaren Bi Puranen.

Men det äkta paret i Bikupans styrelse är dessutom frikostig med pensioner till sig själva: i fjol betalade företag 3,2 miljoner i pensionskostnader, år 2006 över 3,5 miljoner. Varken Bi Puranen eller Peter Welander redovisar någon skattepliktig förmögenhet.

Welanders chef är Ekochefen Staffan Sillén:
– Nej, han har inte tillstånd till att arbeta åt försvaret. Jag fick veta i går. Omfattningen och allvaret i det har gradvis vuxit fram

Vad ska ni göra åt det?
– Det ska vi ha möte om nu på förmiddagen.

Har du talat med honom?
– Ja.

Vad sade han?
– Det vill jag inte gå in på.

Resumé har förgäves sökt Peter Welander, men radions växel uppger att han är tjänstledig på obestämd tid.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.