Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stoppa storstadsstödet till Skånska dagbladet

Publicerad: 29 maj 2008, 11:47

I Skåne kommer det ut sju prenumererade morgontidningar. Fyra har lägre upplaga än Skånska Dagbladets 37 400 exemplar, två har högre. Men det är bara Skånska Dagbladet som får 65 skattemiljoner i bidrag. Detta är effekten av det särskilda storstadsstödet, specialkonstruerat för Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet.


Man skulle ju kunna tro att en tidning som räknas som storstadstidning läses i storstäderna (Malmö, Göteborg eller Stockholm enligt regelverket). Skånska Dagbladet har mer än 82 procent av prenumeranterna utanför Malmö. Tidningens hushållstäckning i Malmö är 4,6 procent. Fler Malmöbor prenumererar på en Stockholmstidning än på Skånska Dagbladet.
Bedebladet (bedor betyder betor på skånska), som Skånskan kallas i folkmun, är inte en storstadstidning och har aldrig varit det. Tvärtom. Genom sin nära koppling till jordbruksrörelsen är den landsbygdens tidning framför andra.

Det som gör att Skånska Dagbladet kan kvittera ut sitt storstadsstöd är alltså inte att läsarna finns i storstäderna. Det beror på att redaktionens adress är Malmö. Storstadsbidraget är närmast ett bostadsbidrag. Hade redaktionen flyttat två mil norrut till Lund så hade tidningen förlorat 50 miljoner. Ytterligare två mil till Eslöv hade kostat hela stödet, eftersom Skånska Dagbladet är största tidning i hela Eslövsregionen. Ändå ger Eslövsupplagan nu storstadsstöd.
Presstödet behövs för att man ska kunna konkurrera med Sydsvenskan hävdar Skånska Dagbladet. Sanningen är att den konkurrensen är minimal. I Sydsvenskans starka områden är Skånska Dagbladet närmast negligerbar. I Skånska Dagbladets fem starkaste kommuner har Sydsvenskan inte ens en lokalredaktion.
Det finns bara två kommuner där det råder en tuff konkurrenssituation. Det är Skurup och Sjöbo där Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet i stort sett delar på marknaden. Inte ens den värste lokalpatriot har kommit på tanken att kalla dessa orter storstäder. Men Skånska Dagbladet får storstadsstöd för sin upplaga här. Det är inte helt lätt att förklara för en prenumerant på Ystads Allehanda att skattebetalarna subventionerar grannens prenumeration på konkurrenttidningen med 1749 kronor per år.

Sedan presstödet infördes har Skånska Dagbladet, i dagens penningvärde, fått mer än 2 miljarder kronor i bidrag. Nu räcker det. Låt oss konkurrera på lika villkor.
Om ledningen för Skånska Dagbladet sedan gör som de flesta andra i branschen – söker samarbeten, så går det säkert att fortsätta att komma ut med en bra tidning anpassad till marknadens villkor. Det klarar alla andra i Skåne.


H Inge Gyllin,
styrelseordförande, SkåneMedia
Margaretha Engström,
chefredaktör Ystads Allehanda

Nina Malmström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.