Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor studie: Falska nyheter sprids mer än sanna

Publicerad: 9 mars 2018, 06:47

En av de falska nyheter som spreds under det amerikanska valet var att Hillary Clinton skulle vara inblandad i ett pedofilnätverk.

Foto: Faksimil

Människor, inte botar, står bakom spridningen av falska nyheter på Twitter, Bloomberg-vd:n tror på minskad makt för duopolet och WeChat når milstolpe. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterBarack ObamaFacebookBloombergFake newsNetflixGoogle

Under gårdagskvällen publicerade amerikanska forskare vid Massachusets Institute of Technology, MIT, sin studie över spridningen för så kallade falska nyheter. Studien, den största i sitt slag och som publicerats i den välrenommerade tidskriften Science, visar att falska nyheter har bättre förutsättningar att spridas på Twitter än de nyheter som är sanna, det rapporterar Wired. Enligt forskargruppen är det 70 procent högre sannolikhet att falska nyheter retweetas än att sanningar gör det. Studien grundar sig på 126 000 Twitterinlägg mellan 2006 och 2017. Huruvida nyheterna får fötter på grund av att Twitteranvändarna faktiskt tror på dem är ännu oklart, forskarnas teori är att de falska nyheterna sprids snabbare då de är mer överraskande än sanna artiklar. Enligt forskarna är det människor och inte botar som sprider nyheterna.

Läs hela studien här.

Bloomberg-chef: Facebooks och Googles dominans utmanas

I en intervju med The Drum hävdar Justin B. Smith, vd för Bloomberg, att Facebooks och Googles dominans på den globala annonsmarknaden är på väg att minska. Smith pekar på att de två nätjättarna de senaste åren hamnat alltmer i skottgluggen gällande frågor om affärsmodell, samhällsansvar och globala politiska frågor.

– Alla de här frågorna har dykt upp efter användarnas missnöje. Pendeln håller på att svänga på ett sätt vi inte sett tidigare, säger Smith.

Känd medieprofil förföljdes i flera år – nu döms gärningsmannen

En 37-årig man från Umeå döms nu för bland annat olaga förföljelse efter att under flera års tid ha förföljt en känd kvinnlig medieprofil. Den kvinnliga medieprofilen kom i kontakt med mannen genom jobbet varpå mannen började skicka hotfulla mejl och ljudfiler där han beskrev hur han skulle mörda kvinnan. Umeå tingsrätt anser att mannen begått brotten under en allvarlig psykisk störning och döms därför till rättpsykiatrisk vård och skadestånd, det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

WeChat når historisk milstolpe

Den Tencent-ägda sociala medie-plattformen WeChat har nu en miljard aktiva månatliga användare, en ökning med 23 procent det senaste året. Milstolpen gör att plattformen nu är världens tredje största efter WhatsApp (1,5 miljarder) och Facebook (2,1 miljarder), det rapporterar The Drum.

WeChat, som från början var en chatplattform, har de senaste åren utvecklats till att spela en allt större roll i kinesiska användares liv. Appen sköter nu de flesta digitala betalningar i landet och mer än hälften av användarna lägger mer än 90 minuter om dagen i den, en tredjedel av användarna lägger så mycket som fyra timmar om dagen.

Netflix räknar med att omsätta 15 miljarder dollar

I veckan berättade Netflix vd Reed Hastings att han räknar med att bolaget under 2018 kommer att omsätta omkring 15 miljarder dollar, en ökning med 4 miljarder dollar i jämförelse med 2017. Bolaget värderas i dag till knappt 138 miljarder dollar.

Under gårdagen rapporterade New York Times även att Barack och Michelle Obama förhandlar med streamingjätten om att producera en serie program. Enligt tidningen kommer Netflix att köpa loss material från det f.d Vita Huset-paret och serien kommer att lyfta upp inspirerande berättelser.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.