Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora löneskillnader mellan män och kvinnor på BBC

Publicerad: 20 juli 2017, 07:28

Foto: Wikimedia Commons / Tim Loudon

Endast en tredjedel av de högst betalda på BBC är kvinnor. Lönestatistiken visar även på ett stort glapp mellan eurpéer och andra etniciteter.


Ämnen i artikeln:

BBC

För första gången har brittiska public service-bolaget BBC offentliggjort sina lönelistor. Enligt The Guardian, som granskat siffrorna, råder det stora löneskillnader mellan olika samhällsgrupper. Endast en tredjedel av de 96 högst betalda på BBC är kvinnor samtidigt som de sju högst betalda är män.

Lönestatistiken visar även att människor från etniska minoriteter tjänar långt mycket mindre än sina vita motsvarigheter. Lönen för Chris Evans, programledare för motorprogrammet Top Gear och bäst betald på BBC, motsvarar den sammanlagda av de på topp 500-listan med utomeuropeiskt ursprung.

– Statistiken visar tydligt hur mörkhyade programledare och reportrar inte ses som en del av BBC:s elit. Siffrorna speglar den brist på representation inom elityrken i samhället i allmänhet, säger Simon Wooley, ordförande för antidiskrimineringsorganisationen Operation Black Vote.

BBC:s ordförande, Tony Hall, menar att de har som mål att sudda ut löneskillnaderna till 2020.

– År 2020 kommer vi att jämlikhet mellan män och kvinnor som syns i rutan, även löneskillnaderna kommer att vara utraderade då, berättar han för The Guardian.

Hall berättar vidare om att arbetet för ett mer jämställt BBC redan påbörjats. 60 procent av nyanställningarna de senaste fyra åren har varit kvinnor.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.