Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storbråk mellan TV 4 och GRN

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Ett storbråk har blossat upp mellan Granskningsnämnden och TV 4. Nämnden fällde TV 4 Nyheterna för osaklighet och kanalen gjorde avbön i direktsändning. Igår meddelade dock nämnden att inslaget friats.


Det var ett inslag i TV 4:s Nyheterna från mars i år som handlade om Hizbollah och situationen i södra Libanon vid gränsen mot Israel.Reportern i inslaget använde benämningen judiska bosättningar."Anmälaren är av uppfattningen att uttrycket "bosättningar" genomgående används av svenska medier för att beskriva den israeliska bebyggelse som tillkommit på landområden utanför "det egentliga Israel", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.Beslutet skickades därefter i onsdags till TV 4 med meddelande att kanalen fällts för att strida mot saklighet. TV 4 gjorde avbön i sändningen senare på kvällen, men igår fick man ett nytt brev med Granskningsnämnden som avsändare. Ärendet var detsamma, men denna gång friades kanalen."Genom sin handläggning av ärendet har Granskningsnämnden tvingat TV4 att  i sina sändningar vilseleda publiken och skada sin trovärdighet som  pålitlig nyhetsförmedlare", skriver TV 4 i ett brev till Granskningsnämnden. - Nej, de är väl inte direkt överlyckliga borta på TV 4 nu, säger Granskningsnämndens direktör Greger Lindberg.- De har fått ett annat beslut än det de skulle ha fått. De fick ett ofullständigt beslut, det är vårt fel.Vad kan ni göra nu? Skadan för TV 4:s del är redan skedd?- Vi ska förklara oss i samtal med vd Jan Scherman. Det är allt vi kan göra.

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.