torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storbyrå i konkurs

Publicerad: 19 april 2010, 06:10

Springer & Jacoby, en gång ledande reklambyrå i Tyskland, firade sin 30-årsdag för några månader sedan.
Nu är byrån försatt i konkurs.


BA

Billy Andersson


Springer & Jacoby med huvudkontor i Hamburg beskrivs ofta som byrån som skapade modern tysk reklam. Flera av Tysklands ledande kreatörer har börjat på byrån och den nu ledande tyska byrån Jung Von Matt startades av avhoppare från Springer & Jacoby.

Under sin storhetstid under 1990-atlet jobbade byrån med för Coca-Cola, Panasonic, Castrol, Deutsche Telekom, Lufthansa och framför allt prestigeuppdraget Mercedes-Benz.

Under sin storhetstid för tio år sedan sålde Reinhard Springer och Konstantin Jacoby av delar av byrån och IPG blev hälftenägare medan grundarna försökte bygga upp en europeiskt byrånätverk.

Problemet var, enligt Ad Age, att grundarna hade svårt att överlämna det operativa arbetet till de nya cheferna på huvudkontoret. Det europeiska byrånätverket gick heller inget vidare.

Med tiden ledde det till slitningar och allt fler avhopp av både kreatörer och kunder. Men så sent som 2005 fick byrån ett guldlejon i Cannes i filmkategorin.

Dråpslaget kom 2006 när Mercedes-Benz bytte ut Springer & Jacoby mot Jung Von Matt. Några månader senare sålde IPG av sin andel i byrån tillbaka till grundarna. Dom har slitit de sista åren med att få ordnig på ekonomin och organisationen utan at lyckas.

I höstas firade byrån, som hade över 400 anställda när den var som störst, 30-årsjubileum med de kvarvarande 50 anställda.

Ett halvår senare försattes Springer & Jacoby i konkurs med glödlamptillverkaren Osram som enda kvarvarande storkund.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev