Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stort sparpaket på Hjemmet Mortensen

Publicerad: 17 augusti 2009, 13:48

Ett 15-tal tjänster och två titlar försvinner från Hjemmet Mortensen. – Det är naturligtvis tråkigt att behöva genomföra förändringar som innebär att duktiga medarbetare behöver sluta på förlaget. Men jag är övertygad om förändringarna för oss bättre rustade för framtida utmaningar, säger Per Kjellander, vd för ägarförlaget Egmont till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Hjemmet MortensenPer Kjellander

Per Kjellander, vd på Hjemmet Mortensen. Foto: Peter Willebrand

Beslutet innebär att förlaget lägger ned titlarna SuperPlay och Svensk Motorsport, med tre respektive fyra medarbetare.

Kjellander motiverar nedläggningen av SuperPlay med att nätet tagit över den redaktionella bevakningen.
– Vi satsar vidare på Sveriges största spelsite FZ.se och världens största PC speltidning PC Gamer, båda i vår portfölj.

Beslutet att lägga ned Svensk Motorsport grundar sig på att samarbetsavtalet med Svenska motorcykelförbundet, SVEMO, sades upp för ett år sedan.  
Därmed försvann även en betydande del av intäktsbasen.
– Det påverkade intäkterna så pass mycket att vi, med de nya förutsättningarna, inte kan få en tillfredsställande ekonomi för den tidningen.

Men det alltså inte bara den redaktionella sidan som drabbas. Lågkonjunkturen slår brett mot branschen och förlaget minskar med ytterligare personer inom andra områden.
– Samordning och effektiviseringar av interna funktioner i kombination med att vi inte tillsätter vakanser innebär ytterligare ca 7-8 tjänster, förklarar Per Kjellander.

Svenska Hjemmet Mortensen blev förra året helägt av Egmont. Tidigare ägde danska Egmont 60 procent i norska förlaget. Vid årets början utsågs Kjellander, då vd för Hjemmet Mortensen, till vd för det sammanslagna förlaget. Tidigare i år lades Egmont-tidningen Hennes ned samtidigt som förlaget såg över möjligheter att plockat ut synergier i den sammanslagna organisationen.

Men Per Kjellander understryker att sammanslagning inte ligger bakom det nu beslutade sparpaketet.  
– Nej, detta är helt kopplat till Hjemmet Mortensen, säger han.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.