Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strejken över i Hollywood

Publicerad: 13 februari 2008, 07:43

I dag går manusförfattarna i Hollywood tillbaka till sina jobb, efter att den mer än tre månader långa strejken är över.


Läs mer om WGA-strejken:

- Hollywood-strejken snart över

- Islossning i Hollywood

- Talk shows startar på nytt i USA

- Slutsnackat – så drabbas svensk tv

Gårdagens omröstning inom manusförfattarfacket Writers Guild of America var mest en formalitet, det stod redan tidigare klart att man skulle acceptera det nya avtalet och 92,5 procent av medlemmarna röstade för att slänga plakaten och sätta sig vid skrivborden igen.

De är nöjda med det nya avtalet som ger dem större del av intäkterna från nya medier-området.

– I stället för att bli utestängda från framtiden kommer manusförfattarna att visa vägen när tv flyttas till internet och plattformar för nya medier utvecklas, säger ordföranden i WGA West Patric M. Verrone till LA Times.

För bolagen har det varit en kostsam tid – tittarsiffrorna har rasat för de fler än 60 program som påverkats av strejken. Först var det talkshow-värdarna som drabbades, därefter följde tv-serierna. Filmproduktionen har än så länge inte tagit lika stor skada och premiärdatumen 2009 kommer troligtvis inte att behöva flyttas.

Tv-säsongen ska man nu rädda, bäst man kan. Under de senaste veckorna har den 15 februari ansetts som ett sista datum för att lösa konfikten och samtidigt kunna göra någon form av säsongsavslutning på flera serier.

Lika viktig har Oscarsgalan varit. Vanity Fair valde att ställa in sitt stora event men själva galan kommer att sändas som planerat.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.