Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strid om PO:s finansiering

Publicerad: 9 oktober 2009, 06:07

Pressombudsmannen, PO, kostar över fem miljoner kronor per år. Nu träter TU och Sveriges Tidskrifter om vem som ska betala. – Vi betalar 300 000 kronor i år, säger ST-ordföranden Hans Larsson. Det täcker tidskrifternas anmälningar.

Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterTidningsutgivarnaTomas Brunegård

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Hans Larsson tänker inte betala mer till PO. Foto: Resumé

I veckans Resumé kräver TU:s ordförande Tomas Brunegård att Sveriges Tidskrifter, ST, ska betala en större andel av kostnaderna för PO och Pressens opinionsnämnd, POn.

Tomas Brunegård säger till Resumé att TU finansierar PO nästan i sin helhet. Det är inte helt sant. PO tar en expeditionsavgift på 25 000 kronor från varje fälld tidning (10 000 för de riktigt små tidningarna). I fjol fälldes 44 tidningar vilket borde ge omkring en miljon till PO. Rimligen betala TU omkring fyra miljoner om året.

Men ingenstans finns PO:s ekonomi redovisad. Institutionen är en påhittad domstol som saknar vanlig affärsjuridisk status.
– Vi redovisar via TU, säger Emelie Åström hos PO.

Men i TU:s årsredovisning finns ingen ekonomisk redovisning av hur PO använder sina pengar.
– Vi har heller aldrig fått någon ekonomisk redovisning, säger Hans Larsson. Först när TU ville att vi skulle betala mera krävde vi fram siffrorna.

Uppgörelsen mellan TU och Sveriges Tidskrifter om finansieringen av PO-POn innebär att respektive organisation betalar till systemet i förhållande till antalet anmälningar. Om 95 procent av anmälningarna till PO-POn gäller TU:s medlemmar och 5 procent gäller Sveriges Tidskrifters medlemmar så fördelas kostnaderna enligt dessa procentsatser.
– Det är den enda rimliga fördelningen, eftersom det är anmälningarna som genererar arbetet för PO-POn, anser Hans Larsson.

I fjol stod tidskrifter för 3,7 procent av anmälningarna, 2007 stod ST-medlemmar för 6,1 procent av anmälningarna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev