Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strix-vd för kvotering

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Strix dokusåpadrottning Anna Bråkenhielm håller med jämställdhetsminister Margareta Winberg. I dagens Expressen berättar hon att efter 17 år i näringslivet har hon ändrat sig: Det är dags att kvotera.


Gubbväldet i den svenska ekonomin har uppmärksammats i en rad artiklar i svensk press den senaste tiden. Jämställdhetsminister Margareta Winberg hotar med kvotering om företagen inte skärper sig och släpper in fler kvinnor i företagens ledning. Strix vd Anna Bråkenhielm har tidigare varit emot kvotering, men i dagens Expressen går hon till attack mot gubbväldet:"Sverige skulle få bättre ekonomi med fler kvinnor i toppen på företagen. Kvinnor är duktigare än män på mycket. Så enkelt är det. Och det finns mgott om dem, drygt halva befolkningen. Det är bara väldigt tråkigt att det nästan ska behövas hot om lagstiftning för att genomföra en så självklar förbättring", skriver hon på debattsidan i dagens Expressen.Anna Bråkenhielm har tidigare varit emot all slags kvotering. Men efter 17 år i näringslivet varav sex som vd för Strix har hon kommit på andra tankar. "Kvotering i någon form är nog dessvärre nödvändigt för det har inte hänt ett skit", skriver hon.Anna Bråkenhielm är dock osäker på hur man ska nå målet med var fjärde kvinna i ledande positioner, men konstaterar att Margareta Winbergs hot är fel väg."Hur man ska genomföra målet var fjärde kvinna beslutsfattande position i företagen kan man däremot diskutera. Jag tror att Margareta Winberg är ute och cyklar när hon bara talar om hot. Det vore så mycket mer effektivt att kvotera med morot istället för piska. Sänk arbetsgivaravgifterna för företag som är kloka nog att satsa på kvinnor. Motståndet skulle minska och hela Sverige få ett lyft på sikt", avslutar Anna Bråkenhielm.v

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.