Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studentuppror på Medieinstitutet efter larm om sexuella trakasserier

Publicerad: 8 november 2017, 12:21

Foto: Pixabay

Gemensam studentprotest mot Medieinstitutet efter larm om sexism, machokultur som ledningen inte gjort något åt. Flera samarbetspartners och handeledare har valt att avbryta samarbetet med skolan, det rapporterar Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

#MeTooChimney

I veckan har en grupp studenter på yrkeshögskolan Medieinstitutet samlats i en gemensam protest mot den sexistiska kultur de menar råder på skolan, det berättar Dagens Nyheter.

19 studenter har för tidningen vittnat om hur manliga lärare trakasserat kvinnliga studenter. Trakasserierna ska ha bestått i sexistiska kommentarer, sexistiska sms till kvinnliga elever och en allmänt hård machokultur. En av lärarna på skolan ska ha lutat sig mot en elev och viskat "Bara så att du vet – jag tycker det är smakfullt med blondiner som har röda läppar".

Ledningen ska ha varit informerad om problemen utan att ha tagit till åtgärder. Flera samarbetspartners och handledare på skolan har efter problemen uppdagats valt att bryta sina samarbeten med Medieinstitutet.

Ledningen på Medieinstitutet har efter möten med studentföreträdare valt att inleda en intern utredning.

– Det är mycket olämpliga kommentarer. När jag försökt ta upp problemen på möten har jag blivit tillsagd av lärare och rektor att inte prata om det. De har försökt tysta mig, säger en student till Dagens Nyheter.

En av de samarbetspartners som valt att avbryta sitt samarbete med skolan är produktionsbolaget Chimney.

– Vittnesmålen från de här tjejerna har kretsat kring utbredd sexism. Jag har kontaktat flera av dem för att få en tydligare bild. Det var utifrån den information jag fick givet att det inte matchar ihop med mina egna eller Chimneys värderingar, berättar Chimneys marknadschef Lisa Målbäck.

Erik Bodén, tillförordnad vd på Medieinstitutet, säger till Dagens Nyheter att han ser allvarligt på de uppgifter som framkommit och uppmanar alla som upplevt liknande situationer på skolan att höra av sig till skolans ledning. Han menar dock att han inte känt till uppgifterna sen tidigare.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

#MeTooChimney

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.