Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studie visar: Tydliga logotyper stor konkurrensfördel

Publicerad: 16 september 2019, 05:48

Tydliga logotyper ökar köpvilja och får varumärken att framstå som mer autentiska, uppmärksamheten kring Oatlys "Spola Mjölken" fortsatt hög och och brittiska William Hill följer svenska spelbolagen. Det och mer i veckans första morgonsvep.


Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Frågan om logotypers utseende och storlek har länge varit en stående fråga inom kommunikationsbranschen.

Kanske kan en ny studie från Harvard Business Review ge lite tydligare svar på den frågan. Enligt studien så lönar det sig för företag att ha en logotyp som på något sätt visar vilken verksamhet de sysslar med (Burger King har exempelvis "burger" i namnet och en logotyp som dessutom innehåller ett par hamburgerbröd, till skillnad från exempelvis McDonalds). Av de 597 logotyper som finns med i studien var omkring 40 procent av dem deskriptiva medan övriga 60 procent inte visade vad varumärket i fråga sysslade med.

Enligt studien leder deskriptiva logotyper bland annat till att varumärken i konsumenters ögon framstår som mer autentiska, ökar köpviljan och den totala försäljningen samt får konsumenterna att se på varumärkena mer positivt.

Givetvis finns en rad undantag till dessa resultat och forskarna pekar exempelvis på att det är en ren omöjlighet för vissa företag att ha en logotyp som på något sätt beskriver inom vilket fält de är aktiva inom.

Läs en sammanfattning av studiens resultat här. 

Uppmärksamheten kring Oatlys "Spola Mjölken" fortsatt hög

Förra veckan utvecklades Oatlys kampanj "Spola Mjölken" till en nationell angelägenhet. Reklamkampanjen fick plats i alltifrån kvällstidningar till ledartexter och lantbrukspress (och här i Resumé, så klart). I helgen fortsatte reklamkampanjen att uppmärksammas av flera större Facebooksidor med inriktning på lantbruk och i kvällspressen. Aftonbladet uppmärksammade bland annat att gastronomen Edward Blom gick ut och sågade kampanjen.

– Tror du att kinesiska staten gör det här för att rädda miljön? De har de värsta utsläppen i hela världen. Det handlar om att dra in pengar, det här är bara ren kommersialism, säger Edward Blom till Aftonbladet.

Oatlys creative director Martin Ringqvist menar i sin tur att det är den svenska ledningen som styr företaget, snarare än dess investerare China Resources (ett investmentbolag som kontrolleras av den kinesiska staten).

"Om vi ska lyckas få till en omställning är det dock helt avgörande att vi lyckas på världens största marknad. Mejeriindustrin är på stark frammarsch i Kina, och det vore förödande om kineserna tog efter våra västerländska konsumtionsvanor", skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Brittiska William Hill satsar på varumärkesbyggande

Sedan den nya lagstiftningen vid årsskiftet 18/19 trädde i kraft har de allra flesta aktörer på den svenska spelmarknaden försökt profilera sig själva som ansvarstagande. På den brittiska marknaden har det länge sett annorlunda ut och många varumärken (med Paddy Power i spetsen) har snarare riktat in sig på humor. Nu väljer jätten William Hill att byta fot och istället rikta in sig på ansvarstagande och vänskap.

– Våra studier har visat att många kunder inte uppskattar det stereotypiska sätt de ofta porträtteras i spelreklam. Det visade sig dessutom att de inte gillade mycket av dee konverteringsinriktade och CTA-drivande enheterna, säger William Hills globala varumärkeschef Charlotte Emery till MarketingWeek.

John Lewis: "Brexit kommer inte påverka vår marknadsbudget"

Det råder fortfarande stor oklarhet kring hur Brexit kommer att påverka brittiska varumärkens behov och vilja att marknadsföra sig själva. Ett företag som inte tror att det kommer att påverka dess marknadsbudget nämnvärt är köpcentret John Lewis, som häromveckan för första gången redovisade en halvårsförlust. John Lewis äger även livsmedelskedjan Waitrose och har satsat på att föra de två varumärkena nämre varandra, bland annat genom gemensamma kampanjer och lojalitetsprogram.

Google: "Adobe, Amazon och Facebook är bevis på att vi inte har monopol på digitala annonsmarknaden"

De senaste åren har de digitala jättarna Google, Facebook och Amazon fått kritik för vad kritikerna menar är en ohälsosam konkurrenssituation när det kommer till den digitala annonsmarknaden. I USA pågår exempelvis en nationell utredning kring huruvida Google missbrukar sin position på marknaden, något som även pågår inom EU. I helgen försvarade sig bolagets vice produktchef Sissie Hsiao i en bloggpost där hon pekade på att Adobe, Amazon och Facebook var så stora att Googles ställning inte kunde beskrivas som ett monopol.

Omkring 20 procent av USA:s totala marknadsbudget spenderas på Google. Räknat på enbart de digitala investeringarna står Google för 37,2 procent.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev