tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Superentreprenören" i bråk med Filter

Publicerad: 29 mars 2011, 14:27

I slutet av intervjun tog välanlitade föreläsaren Therese Albrechtson reporterns bandare och raderade inspelningen.
Journalisten hade dock spelat in intervjun på sin mobiltelefon, vilket sedan publicerades i artikeln i tidningen Filter.
Nu råder minst sagt delade meningar om hur det egentligen gick till – och varför det blev som det blev.

Ämnen i artikeln:

Filter

CS

Christian Ström


I senaste numret av tidningen Filter, som publicerades förra veckan, kan man läsa artikeln ”Bländad av ljuset”. Artikeln handlar om föreläsarbranschen och en av intervjupersonerna är Therese Albrechtson, en välanlitad föreläsare som i medierna beskrivits som ”superentreprenör”. Artikeln har nu lett till ett bråk mellan tidningen och Therese Albrechtson.

I artikeln kan man läsa att Therese Albrechtson stängt av reporterns inspelningsutrustning efter att konfronterats med felaktigheter rörande vissa uttalanden. Det gäller påståenden hon tidigare gjort i olika medier och i boken "Våga, Vårda, Vinn" samt delar av sina anföranden som föreläsare. Hon ska också ha raderat det material som spelats in under intervjutillfället. Journalisten, Madelene Andersson Engstrand, spelade dock även in intervjun på sin mobiltelefon och kunde därmed rädda materialet, som sedan också publicerades.

Therese Albrechtson, å sin sida, hävdar att hon agerade som hon gjorde eftersom hon vid intervjutillfället inte varit medveten om att samtalet skulle leda till en publicerad artikel.
– Det blev fel fokus, vissa saker finns det förklaring till.

Jag tänker på det som hon skriver i artikeln om att du ska ha stängt av inspelningen.

– Att jag stängt av inspelningen?

Ja, hennes bandare och raderat material som hade spelats in under intervjun.

– Jag frågade om jag fick göra det och då sa hon ja.

Det är ju inte riktigt så det framställs i texten.

– Nej men det är så det var.

Hon menar också att hon inte förstod att Madelene Andersson Engstrand var där i egenskap av journalist och att det var den insikten som ledde till hennes agerande.

När insåg du att hon var journalist?
– Att hon skulle publicera en artikel? Sent i vårt samtal.

Det är i samma stund som du ber om att få kolla på materialet och hon ska ha gett dig tillåtelse att radera?
– Mm.

– Jag blir inte osäker på frågorna, jag kan svara alla möjliga olika sorters frågor, jag har ingenting att dölja eller ingenting att försöka få bort om man säger så. Däremot så vill man inte, jag menar, du pratar inte likadant när du sitter och pratar med en kompis som när du sitter och pratar med en kollega kanske.

Hon fortsätter:

– Du sitter inte och pratar likadant när du sitter och pratar med en kund som när du sitter och pratar med en kollega. Det är klart att jag blev så där, shit! Vad har jag sagt? Vad vill hon med detta? Jag blev nog besviken för jag är nog kanske lite för naiv, jag tror så gott om alla människor. Jag tror att alla vill väl, jag tror jag kan ha det från min idrottsbakgrund. Att man hjälper varandra och man supportar varandra helt enkelt.

Therese Albrechtsson har även kommenterat artikeln på sin blogg.

Madelene Andersson Engstrand, som alltså skrivit artikeln, har en annan syn på hur det hela gått till.

– Jag tillät henne inte att radera något. Hon fick lyssna på materialet när vi satt där på caféet och hon kunde få kommentera på vilka punkter hon tyckte det hade blivit fel

Hon menar att hon inte visste att det skulle användas till en artikel.

– När jag ringde till henne första gången så sa jag att jag var journaliststudent och att jag höll på med mitt examensarbete men jag sa också att jag gjorde det här i samarbete med Filter och var tydlig med att det skulle kunna komma att publiceras i Filter.

När var det här?

– När jag ringde henne första gången, men hon är ju en mycket upptagen kvinna och satt i ett möte så det är möjligt att hon inte hörde riktigt men jag vet vad jag sa. Sedan var jag också tydlig med henne vid intervjutillfället.

Hon menar ju att det var först i slutet av intervjun som det kom fram?

– Det är möjligt att vi pratade om det efter intervjun.

Har du haft några funderingar kring om du skulle skriva det/publicera det?

– Klart jag reflekterar kring det. Både med mig själv och Mattias Göranson (Filters Chefredaktör reds anm) och också med min handledare i skolan. Men jag anser mig ha på fötterna. Jag har allt inspelat och jag är väldigt säker på att jag sa vem jag var vid den första kontakten. Men det är klart att jag haft funderingar kring vad jag ska skriva, det handlar ju ändå om en enskild person.

Hade hon sett texten innan den publicerades och har ni haft kontakt nu i efterhand?

– Vi kom överens om att jag skulle skicka texten innan publicering så jag mejlade den till henne. Men jag hörde ingenting från henne.

Hon sammanfattar:

– Jag har på fötterna, jag har erbjudit läsning, jag har inte godkänt någon radering och jag tycker att jag varit tydlig under intervjutillfället.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev