torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svagt ekonomiskt år för McCann – men vd:n ser positivt på framtiden

Publicerad: 14 augusti 2018, 12:47

Johan Östlund tillträdde som vd för McCann Stockholm i november 2017.

Foto: Andreas Elgstrand

2017 blev det svagaste resultatet för McCann Stockholm sedan den tuffa tiden för fyra år sedan. Men enligt byråns vd Johan Östlund siktar man på att nå break even under 2018.

Ämnen i artikeln:

McCann StockholmMcCannJohan Östlund

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


För drygt tio år sedan var McCann Stockholm, då Storåkers McCann, en av Sveriges mest framgångsrika byråer med hyllade koncept som Teliafamiljen och Nya Moderaterna-kampanjen.

Sedan dess har den tidigare prestigebyrån haft det tungt och vd-positionen har genom åren sett ett otal personer komma och gå. Allra tyngst gick det åren 2013-2014 då man visade upp en negativ vinstmarginal på 43,6 respektive 24,5 procent.

Hösten 2017 tog Åkestam Holsts Johan Östlund över vd-uppdraget med ett löfte från de serbiska ägarna I&F McCann Grupa om att satsa.

Sedan dess har man stuvat om rejält bland personalen och McCann har även fått leadbyrå-uppdraget för Valio på kundlistan. Men även om Johan Östlund ser på framtiden med tillförsikt är det en byrå i uppförsbacke han tagit sig an.

2017 gjorde byrån nämligen sitt svagaste ekonomiska år sedan 2013. Med en omsättning på 79,5 miljoner kronor (72,8 mkr) landade vinstmarginalen på -27 procent (-3) .

Men bokslutet innehåller även glädjeämnen. Bland annat steg byråintäkten från 40 till 55 miljoner kronor. Efter räkenskapsårets slut sköt även de serbiska ägarna till tio miljoner kronor "för att säkerställa bolagets kapital och fortsatt drift".

McCann Stockholms vd Johan Östlund vill helst blicka framåt och menar att 2017 är ett år man får lägga bakom sig. Det svaga bokslutet ser han som ett resultat av att byrån inte anpassat sig. 2018 är man enligt Johan Östlund on track för att nå ett break even-resultat.

– Det McCann jag tog över hade en väl stor kostnadskostym som inte var anpassad efter nuläget. Framöver kommer vi fokusera på att stärka vår underliggande konkurrenskraft snarare än att jaga omsättning. I slutändan tror jag en jakt på högre omsättning biter en i svansen om man inte byggt upp en operationell stabilitet och en kreativ excellens. Vi ska växa oss starkare, inte större, berättar han för Resumé.

LÄS MER: Så ska Johan Östlund ta McCann tillbaka till toppen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev