Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Svd har publicerat rappakalja"

Publicerad: 4 september 2009, 07:25

JK lägger ner förundersökningen mot att Försvarsmakten skulle ha brutit mot efterforskningsförbudet. Anledningen är att den sju månader långa undersökningen inte har kunnat påvisa något brott.


Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingJustitiekanslernSvenska Dagbladet

Staffan Dopping kräver en rejäl rättelse från Svenska Dagbladet. Foto: Resumé

Det var den 17:e och 18:e januari i år som Svenska Dagbladet publicerade nyheterna om att Försvarets informationsstab, då under ledning av Staffan Dopping, krävt in uppgifter om mejltrafik mellan soldater och media.

Därmed skulle Försvarsmakten ha brutit mot tryckfrihetsförordningen, där myndigheter förbjuds att efterforska mediers källor.

Efter Svenska Dagbladets publicering anmäldes Försvarsmakten till JK av två privatpersoner. JK, Göran Lambertz, inledde då en förundersökning den 29:e januari. Kammaråklagaren Göran Lind har sedan gjort utredningen. I onsdags beslutade JK att lägga ner förundersökningen, eftersom det inte framkommit att något brott skulle ha skett.

Staffan Dopping har tidigare varit tuff i sin kritik mot Svenska Dagbladet. Han kommenterar nu JK:s beslut på sin egen blogg.
”Ingen efterforskning har skett, punkt slut. Svenska Dagbladet har på nyhetsplats publicerat rappakalja (och har också på ledarplats refererat till ”avslöjandet”)”, skriver Dopping.

Han kräver nu att Svenska Dagbladet publicerar en rättelse. Den ska också motsvara de ursprungliga artiklarnas genomslag.
”Alla kan göra fel. Men hur man tar ansvar för sina fel varierar högst betydligt”, skriver Dopping.

Svenska Dagbladet rapporterar i dagens papperstidning om JK:s beslut. Men de uppger inte att de har gjort något fel i sin publicering. Istället skriver de att JK inte granskat alla aktuella mejl. Men det anser inte Görna Lambertz vara nödvändigt enligt ett svar till tidningen.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.