Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk chefredaktör förlorar jobbet – sågar VD:n på ledarsidan

Publicerad: 28 december 2010, 13:24

Föreningen Svensk Form har medlemstidskriften Form. Den har producerats av Arvinius Förlag men nu sägs kontraktet upp och tidskriften Form slås ihop med tidskriften Forum. – Sanningen är att Forum dog sotdöden i våras och att tidningens chefredaktör blev utan jobb och kom till oss på Arvinius för att be om hjälp med fortsättningen, skriver Forms chefredaktör Staffan Bengtsson i sin sista krönika.


Lämnar inte i stillhet. Staffan Bengtsson väljer att kommentera det avslutade samarbetet med Form i en elak krönika.

Som Resumé tidigare skrivit kom Staffan Bengtsson till tidskriften Form från SVT. Han har varit chefredaktör med uppdrag att rädda en tidskrift som gått dåligt.

Tidskriften har producerats av Arvinius Förlag men nu säger Svensk Form upp kontraktet. VD:n Ewa Kumlin tar tillbaka produktionen till föreningen och ska själv bli mer aktiv. Hon konstaterar i sin blogg att tidningen har varit bra journalistiskt men att ekonomin är fortsatt dålig.

Form ska dessutom slås ihop med Arkitekturmagasinet Forum vars chefredaktör Daniel Golling blir ny chefredaktör för Form.

Enligt Ewa Kumlin är syftet att öka upplagan och den internationella räckvidden. Under de kommande tre åren ska Svensk Form och därmed också deras medlemstidning satsa på att bli internationella och marknadsföra svensk design ute i världen.

Staffan Bengtsson är dock inte imponerad utan passar på att såga beslutet och den nya inriktningen i sin sista krönika.

Han frågar sig vad det ska innebära för tidskriftens självständighet att de flyttas in under Svensk Forms tak och tror att den internationella inriktningen kommer döda Svensk Forms traditionella arbete.

– Det låter i mina öron lite grand som Hazard och Roulette; är det inte i dessa tider av kärvt designklimat som Svensk Form verkligen skulle behövts som opinionsbildare och debattör? Visst är det lockande när det står Tokyo och Milano på parfymflaskorna, men är föreningens medlemmar vidtalade?

Ewa Kumlin vill trots allt inte ge sig in i något bråk utan vill istället tacka Staffan Bengtsson och de andra på Arvinius.

– Det här har varit en jobbig förändring för alla. Men jag vill fortfarande understryka att de har gjort ett jättebra jobb för oss. Det här beror inte på att vi är missnöjda med deras journalistiska arbete, säger hon till Resume.se

Staffan Bengtsson har inte kunnat nås för en kommentar.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.